NUKLEARNI INCIDENT U VINČI Pročitajte ko je bio Pavle Savić, tihi HEROJ o kome malo znamo! (FOTO)

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Akademik Pavle Savić je imao ključnu ulogu u sanaciji nuklearnog incidenta u Vinči 1958. godine i spašavanju ozračenih. Tokom ovog incidenta, radioaktivni materijal je procurio iz reaktora Instituta za nuklearne nauke u Vinči, što je dovelo do izloženosti šest mladih istraživača: Radojka Maksića, Roksande Dangubić, Draška Grujića, Stjepka Hajdukovića, Živorada Bogojevića i Živote Vranića.

Nuklearna katastrofa
Shutterstock

Kako nije bilo moguće adekvatno lečenje u beogradskim bolnicama, Akademik Pavle Savić je uspešno organizovao prevoz ozračenih istraživača u Pariz radi tretmana u Institutu Kiri. Tamo su prošli eksperimentalnu terapiju, ovo je bio prvi slučaj presađivanja koštane srži i svi osim Vranića su preživeli. Incident je istražen, a Savić je optužio istraživače za nemar i nedovoljnu zaštitu eksperimentalnog reaktora. Vinčanski incident je relativno slabo bio prikazan u medijima bivše Jugoslavije, a istraživački program, ponekad tumačen kao pokušaj Jugoslavije da razvije sopstveno nuklearno oružje, ubrzo je obustavljen.

U popularnoj kulturi, događaji oko Vinče i tretman naučnika su prikazani kroz par filmskih ostvarenja.

Akademik Pavle Savić Printscreen/Youtube
 

Pavle Savić je rođen 10. januara 1909. godine u Solunu, tada deo Osmanskog carstva. Njegov otac, Petar Savić, radio je kao službenik pri slobodnoj carinskoj zoni. Pavlov otac bio je ubeđeni socijalista i studirao je veterinu u Francuskoj. Majka Ana, nesuđena glumica i pesnička duša, bila je izuzetno privržena svojoj deci. Porodica se često selila zbog službe Pavlovog oca, a Pavle je završio osnovnu školu u Svilajncu i Drugu beogradsku gimnaziju. Tokom gimnazijskih dana, pokazao je veliko interesovanje za matematiku, fiziku i hemiju. Postao je svetski poznat kada je sa Irenom Žolio Kiri otkrio izotope poznatih elemenata bombardovanjem atoma urana sporim neutronima. Bio je prvi direktor Instituta “Vinča”, koji je tada bio zvan Institut “Boris Kidrič”. Takođe je bio dugogodišnji šef Katedre za fizičku hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, danas Fakultetu za fizičku hemiju. Od 1971. do 1981. godine bio je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti. I možda najznačajnije od svega, bio je čovek koji je spasao pet mladih života. Škola u Mirijevu nosi njegovo ime, ali ljudi i dalje malo znaju o ovom velikom čoveku!

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading