Jedno za drugim, umirali su, a nisu ni stigli da žive: Tragedija koja je zauvek slomila Jovana Jovanovića Zmaja

Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

Ljubav pesnikovog života, njegova Ruža, nije podnela tragične gubitke sve njihove dece, a smrti su nastavile da prate Zmaja...

jovan jovanović zmaj
WIKIMEDIA COMMONS

Jovan Jovanović Zmaj, omiljeni pesnik svakog deteta i mnogih odraslih, jedan je od najcenjenijih u istoriji srpske književnosti smatra se i jednim od najvećih liričara srpskog romantizma.

Iako je po zanimanju bio lekar, celog života pisao je pesme, a bavio se i ureživanjem i izdavanjem književnih, političkih i dečijih časopisa.

Njegove najistaknutije zbirke svakako su "Đulići" i "Đulići uveoci", koji svedoče o njegovoj najvećoj životnoj radosti i, potom, najtežim momentima s kojim se susreo. A susreo s mnogim očajima, trenucima beznadežnosti i tragedijama.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nakon što se okušao na studijama prava i neslavno se vratio u Novi Sad, postao je podbeležnik u novosadskom magistratu. Tada se upoznao sa Eufrozinom Rozinom Ličanin, svojom budućom suprugom koju je od miloše zvao — Ruža. Zmaj i njegova Ružica venčali su se 1962. godine na Svetog Savu, a idiličan život mladi i zaljubljeni Zmaj opevao je u pesmama koje je uvrstio u zbirku "Đulići", nazvane tako po turskoj reči gül, što znači "ruža".

Među najpoznatijim pesmama iz ovog ciklusa, a bilo ih je čak 73, svakako je "Kaži mi, kaži", inspirisana Zmajevom beskrajnom ljubavlju prema Ružici Ličanin, a tu su i "Tijo noći, moje zlato spava", "Zaspala si, a ja budan" i druge koje opisuju pesnikovu sreću u braku.

Ona, međutim, nije potrajala.

Zmaj i Ruža dobili su ubrzo sina Mirka, a potom i Tijanu, Savu, Juga i Smiljka. Do 1872. godine, preminula su sva Zmajeva deca osim Smiljke. Sin Mirko je umro kada je imao tri godine, a ćerka Tijana sa samo tri meseca. Utehu nisu pronašli ni u sinu Savi, koji je poživeo tek nedelju dana, dok je Jug umro na rođenju.


Svet je ubrzo napustila i Ruža, a pesnik je usvojio još dvoje dece, devojčice Mariju i Anku. S njima i ćerkom Smiljkom potom se preselio u Futog, gde je Jovanoviće pratila nesreća — pre drugog rođendana preminula je Smiljka, a 1901. godine i obe usvojene Zmajeve ćerke.


Skrhan, slomljen, bolan, Zmaj piše "Đuliće uveoke", koji su u potpunoj suprotnosti vedrim pesmama u prethodnoj zbirci. Ona se nadovezuje na nju, ali peva o tugovanju, bolu i uvelim ružama pesnikovog života.

Preminuo je 14. juna 1904. godine u Sremskoj Kamenici, tiho i u snu, a sahranjen je u gradu u kom je napustio ovaj svet.

(espreso)

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading