Priča o vodenom čudovištu iz Dunava kraj Smedereva seje strah još od Osmanskog carstva

Lepote Srbije

14:00

Zanimljivosti 0

Priča o misterioznoj nemani seže u daleko vreme Osmanskog carstva. Smederevski ribari vekovima prenose legende o Kemzi, čije ime turskog korena i vodi pretpostavku o poreklu ovog bića.

Priča o vodenom čudovištu iz Dunava kraj Smedereva seje strah još od Osmanskog carstva
Shutterstock/Reka Dunav

Poput mita o vodenim duhovima iz neke od legendi iz slovenske mitologije, ne zna se kada je tačno ovo biće prvi put viđeno u Dunavu, ali o Kemzi nisu pisali samo mitolozi, nego i istoričari. Istoričan Leontije Pavlović opisao je ovo biće kao “oličenje zla koje vreba priliku da nekoga udavi”.

 

Napisao je i da neman “ribare i kupače navlači u virove gde repom zaplete žrtvu kojoj onda nema spasa”. Prema pričama onih koji su navodno videli neman, Kemza je nalik velikoj ribi, a najviše liči somu pokrivenom muljem i travom. Drugi ipak tvrde da je sličniji čoveku sa kandžama i dugim repom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

– Naravno da ga nitko nije vidio, bar ne neko zadnje vreme, a naši stari su se pričama o Kemzi dobro zabavljali – kaže dugogodišnji ribar Nikola Tasić Cale. Cale je novinarima pričao priču o tome kako se ribarima usred noći nešto zaplelo u mrežu i počelo lupati po čamcu. U mrklom mraku kada ne nedostaje puno da se ožive jezive priče, dovoljno je bilo da netko vikne “Kemza”.

Onaj ko je izvlačio mrežu odmah je bio spreman da preseče konopac i oprostiti se od ulova, ali je onda video gusana koji se zapleo i krilima udarao po čamcu. Neki su po mraku u mreži videli rogove i odmah su pomislili na Kemzu, a onda su shvatili da su “uhvatili” srndaća.

@lepotesrbijee Ako ste ljubitelj izvornih prirodnih lepota, što pre se uputite ka Kučajskim planinama i posetite vodopad Prskalo! #vodopadprskalo #lepotesrbije #srbijainstagram #srbija #fypシ #foryoupage #fypシ゚viral ♬ original sound - LepoteSrbije
Protojerej-stavrofor profesor doktor Vladimir Stupar

SVEŠTENIK O TOME ŠTA BIVA POSLE SMRTI PO PRAVOSLAVLJU: Prva dva dana nakon upokojenja duša luta, a treći se treba jako moliti!

Zanimljivosti

16:00

26 maj, 2024

Duša prva dva dana nakon upokojenja luta, obilazi ona mesta koja je volela i posećivala za života… Ona po učenju i predanju crkve nije nikada sama u smislu lutanja… Promislom Božjim, voljom i dopuštenjem određuje se i čas smrti, što je onda kad je čovek najspremniji da napusti ovaj svet. Gospod joj ta dva dana daje slobodu da može da obiđe sva ta mesta i te ljude koje je za života volela ali ne može da stupi u komunikaciju s njima jer nema tela, pošto sama ta energija duše ne može da ostvari kontakt, ovako o putu duše posle smrti u pravoslavlju, u prvih 40 dana, govori protojerej-stavrofor profesor doktor Vladimir Stupar.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading