SVAKO IMA SVOJU TEHNIKU SPREMANJA KAFE: U kuvaru iz 1967. otkrivena je ključna caka i razlika između srpske i turske
Pročitajte kako se priprema najukusnija domaća kafa.

Većina nas dan počinje uz kafu i dok je jedni piju na prazan stomak, drugi vole da svoju šoljicu kafe popiju nakon doručka. I svi, bez izuzetka, imaju svoju tehniku spremanja kafe, bilo da je reč o turskoj ili nes kafi. Mada, da li znate razliku između srpske i turske kafe?
U velikom „Savremenom kuvaru“ iz 1967. godine, objavljenom u izdanju „Prosvete“ na više od 1.000 strana, navedena je razlika između srpske i turske kafe.
„Da bi kuvana kafa bila ukusna potrebno je prvo da zrna kafe budu lepo ispržena ali ne prepržena.
Možda vas zanima:

OVO MOŽDA NISTE ZNALI Evo kakva je razlika između srpske i turske kafe
Omiljeni napitak u mnogim kućama, sprema se na sličan način, ali u kuvaru iz 1967. godine, navedena je razlika između srpske i turske kafe.

NIJE ISTO Znate li razliku između turske i srpske kafe?
"Turska" i "srpska" kafa nisu isto.
Možda vas zanima:

OVO MOŽDA NISTE ZNALI Evo kakva je razlika između srpske i turske kafe
Omiljeni napitak u mnogim kućama, sprema se na sličan način, ali u kuvaru iz 1967. godine, navedena je razlika između srpske i turske kafe.

NIJE ISTO Znate li razliku između turske i srpske kafe?
"Turska" i "srpska" kafa nisu isto.
Možda vas zanima:

OVO MOŽDA NISTE ZNALI Evo kakva je razlika između srpske i turske kafe
Omiljeni napitak u mnogim kućama, sprema se na sličan način, ali u kuvaru iz 1967. godine, navedena je razlika između srpske i turske kafe.

NIJE ISTO Znate li razliku između turske i srpske kafe?
"Turska" i "srpska" kafa nisu isto.
Drugo, da se kafa dobro samelje neposredno pre kuvanja.
I treće, da voda dobro provri, a zatim kad se kafa skuva, da napravi još jedan ključ. Kafa se služi čim se skuva, nikad podgrejana. Talog od kafe ne sme se ponovo upotrebiti“.
Shutterstock
„Staviti u džezvu vodu i šećer i pustiti da provri. Za jednu šoljicu kafe potrebna je šoljica i po vode, kocka šećera i kašičica mlevene kafe. Kad voda provri, odliti malo u šoljicu ili drugo lonče, zakuvati kafu, pa vratiti džezvu na vatru da kafa napravi ključ, odnosno, samo da se podigne, ništa više. Usuti odlivenu vodu, ostaviti kafu minut-dva da ‘stane’ a zatim je razliti u šoljice i služiti“.
Turska kafa
„Ova kafa se najviše pije u Bosni, a spravlja se ovako: Staviti kafu u suvu zagrejanu džezvu i preliti je ključalom vodom. Kafa ne treba više da vri. Odnos vode, kafe i šećera je isti kao za srpsku kafu, samo što se šećer ne stavlja u kafu već se služi posebno. Gotova turska kafa služi se u malim džezvama, za svaku osobu posebno“, piše u kuvaru.

Odlučio je da se zamonaši kada se spasio streljanja! Živeo je na litici i govorio da je poslednji izdanak Nemanjića
Otac Stefan sebe je smatrao poslednjim izdankom svete loze Nemanjića

1988. GODINE, NA TROMEĐI BIH, CRNE GORE I SRBIJE, LOVCI SU U ČOPORU VUKOVA NAŠLI DETE: Evo šta se posle desilo sa NJIM!
Taman kada je započela njegova socijalizacija, desio se građanski rat...

On je sve vreme bio tajni agent Izi: Godinama smo ga slušali, a onda je otišao u Hilandar
Tajnom agentu Iziju glas je davao glumac Lazar Dubovac.

Zdrav kao dren, opojan kao rakija: Tajna zaboravljene drenovače
U narodnoj medicini se uzimala na kašičicu, danas je retkost: rakija od drenjina krije moćan ukus i lekovitu simboliku.

TAJNA UZUN MIRKOVE ULICE: Zašto je ovo jedna od najvažnijih ulica u Beogradu!
Skoro 50 godina pre Karađorđa, ova čast je ukazana jednom drugom vojnom zapovedniku
Komentari(0)