TAJNA SE KRIJE U 1967. GODINI Evo koja je razlika između srpske i turske kafe
U Evropi je kafa počela da se pije sredinom 17. veka.
Mnogima omiljeni napitak, bez kojeg ne mogu da započnu dan, uglavnom svi pripremaju na sličan način, a i zovu ga isto – turska ili domaća kafa. U velikom "Savremenom kuvaru" iz 1967. godine, objavljenom u izdanju "Prosvete" na više od 1.000 strana, navedena je razlika između srpske i turske kafe.
Ovaj kuvar, u poglavlju „Kafa“, podseća i na predanje da zasluga za otkriće kafe pripada jednom „čobančetu koji je primetio da mu koze pokazuju izuzetnu živahnost kad god bi se nabrstile biljke poznate pod imenom kahoua“, piše B92.
Možda vas zanima:
OVO MOŽDA NISTE ZNALI Evo kakva je razlika između srpske i turske kafe
Omiljeni napitak u mnogim kućama, sprema se na sličan način, ali u kuvaru iz 1967. godine, navedena je razlika između srpske i turske kafe.
NI TURSKA, NI GRČKA, VEĆ CRNA DOMAĆA Šta je to srpska kafa?
U srcu srpske kulture, gde tradicija i savremenost plešu u harmoničnom zagrljaju, srpska kafa zauzima posebno mesto. Više od običnog napitka, srpska kafa je simbol gostoprimstva, druženja i rituala koji odoleva vremenu, povezujući generacije.
Možda vas zanima:
OVO MOŽDA NISTE ZNALI Evo kakva je razlika između srpske i turske kafe
Omiljeni napitak u mnogim kućama, sprema se na sličan način, ali u kuvaru iz 1967. godine, navedena je razlika između srpske i turske kafe.
NI TURSKA, NI GRČKA, VEĆ CRNA DOMAĆA Šta je to srpska kafa?
U srcu srpske kulture, gde tradicija i savremenost plešu u harmoničnom zagrljaju, srpska kafa zauzima posebno mesto. Više od običnog napitka, srpska kafa je simbol gostoprimstva, druženja i rituala koji odoleva vremenu, povezujući generacije.
Možda vas zanima:
OVO MOŽDA NISTE ZNALI Evo kakva je razlika između srpske i turske kafe
Omiljeni napitak u mnogim kućama, sprema se na sličan način, ali u kuvaru iz 1967. godine, navedena je razlika između srpske i turske kafe.
NI TURSKA, NI GRČKA, VEĆ CRNA DOMAĆA Šta je to srpska kafa?
U srcu srpske kulture, gde tradicija i savremenost plešu u harmoničnom zagrljaju, srpska kafa zauzima posebno mesto. Više od običnog napitka, srpska kafa je simbol gostoprimstva, druženja i rituala koji odoleva vremenu, povezujući generacije.
U Evropi je kafa počela da se pije sredinom 17. veka. Da je bilo nešto posebno u mlinovima za kafu koji je nekada svaka kuća imala, a kojima se širio miris mlevene kafe, potvrđuje i ovaj stari kuvar u kojem se u pripremi navodi važnost mlevenja kafe pre kuvanja.
- Da bi kuvana kafa bila ukusna potrebno je prvo da zrna kafe budu lepo ispržena ali ne prepržena. Drugo, da se kafa dobro samelje neposredno pre kuvanja. I treće, da voda dobro provri a zatim kad se kafa skuva, da napravi još jedan ključ. Kafa se služi čim se skuva, nikad podgrejana. Talog od kafe ne sme se ponovo upotrebiti.
A razlika između srpske i turske kafe, nije samo u načinu služenja, već i u pripremi – evo šta kaže Kuvar iz 1967. godine.
Srpska crna kafa
- Staviti u džezvu vodu i šećer i pustiti da provri. Za jednu šoljicu kafe potrebna je šoljica i po vode, kocka šećera i kašičica mlevene kafe. Kad voda provri, odliti malo u šoljicu ili drugo lonče, zakuvati kafu, pa vratiti džezvu na vatru da kafa napravi ključ, odnosno, samo da se podigne, ništa više. Usuti odlivenu vodu, ostaviti kafu minut-dva da ‘stane’ a zatim je razliti u šoljice i služiti.
Turska kafa
- Ova kafa se najviše pije u Bosni a spravlja se ovako: Staviti kafu u suvu zagrejanu džezvu i preliti je ključalom vodom. Kafa ne treba više da vri. Odnos vode, kafe i šećera je isti kao za srpsku kafu, samo što se šećer ne stavlja u kafu već se služi posebno. Gotova turska kafa služi se u malim džezvama, za svaku osobu posebno - prenosi Super žena.
Biljka svetog imena mora se naći u vašem domu: Svojim mirisom rasteruje komarce i moljce, a lako se uzgaja
Pored toga što svojim mirisom rasteruje komarce, ova biljka je veoma jednostavna za gajenje.
BELI LUK Na njega po verovanju NE SME NEČISTA SILA, a nauka kaže da ga često JEDEMO, evo i zašto
Beli luk (Allium sativum) je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka na svetu, poznata ne samo kao začin koji obogaćuje ukus hrane, već i kao lekovita biljka sa brojnim zdravstvenim benefitima.
PROČITAJTE Da li je na planeti više ljudi ili pohlepe
Da li ima dovoljno mesta za sve ljude na planeti i da li ima više pohlepe ili ljudi, pročitajte podatke, pa zaključite.
SPOZNAJA JE VAŽNA Zrelost je sposobnost biti sam – Kako da se pripremite na vreme?
U stvari svi smo oduvek sami, ali ta spoznaja obično kasni, kasno je shvatimo. Roditelji umiru, partneri ponekad odlaze, deca rastu. Okolnosti se menjaju i mi sa njima .
Žensko ime sa MOĆNIM značenjem: Roditelji se sve češće opredeljuju za njega jer u sebi nosi jaku simboliku
Prelepo žensko ime čije značenje mnogi nisu znali
Komentari(0)