DA LI OSTAVLJATE BAKŠIŠ U KAFIĆU? Jedan komentar na društvenim mrežama pokrenuo je veliku polemiku u Srbiji
Polemika oko toga da li konobarima treba davati bakšiš i koliki pitanje je koje je uvek predmet polemike na društvenim mrežama.

Možda vas zanima:

ČINJENICE O SRBIJI KOJE VAS NISU UČILI U ŠKOLAMA Mnoge zvuče kao trač, ali ovo se stvarno desilo
Srbija je zemlja mnogih neispričanih priča, puna dogodovština, tračeva, viceva i zanimljivih istorijskih činjenica za koje verovatno još uvek niste čuli.

Zašto u restoranima prvo dobijete HLEB
Kuvar Ras Adams iz Vašingtona otkrio je na društvenoj mreži "Quora" zašto pre konkretne hrane u restoranima gosti dobiju peciva, perece ili hleb. Svoje su mišljenje podelili i još neki korisnici.
Možda vas zanima:

ČINJENICE O SRBIJI KOJE VAS NISU UČILI U ŠKOLAMA Mnoge zvuče kao trač, ali ovo se stvarno desilo
Srbija je zemlja mnogih neispričanih priča, puna dogodovština, tračeva, viceva i zanimljivih istorijskih činjenica za koje verovatno još uvek niste čuli.

Zašto u restoranima prvo dobijete HLEB
Kuvar Ras Adams iz Vašingtona otkrio je na društvenoj mreži "Quora" zašto pre konkretne hrane u restoranima gosti dobiju peciva, perece ili hleb. Svoje su mišljenje podelili i još neki korisnici.
Možda vas zanima:

ČINJENICE O SRBIJI KOJE VAS NISU UČILI U ŠKOLAMA Mnoge zvuče kao trač, ali ovo se stvarno desilo
Srbija je zemlja mnogih neispričanih priča, puna dogodovština, tračeva, viceva i zanimljivih istorijskih činjenica za koje verovatno još uvek niste čuli.

Zašto u restoranima prvo dobijete HLEB
Kuvar Ras Adams iz Vašingtona otkrio je na društvenoj mreži "Quora" zašto pre konkretne hrane u restoranima gosti dobiju peciva, perece ili hleb. Svoje su mišljenje podelili i još neki korisnici.
Tako je rečenica jednog Tviteraša posvađala mnoge:
- Bakšiš za konobara je najveća glupost. Zašto bih častio nekog ko već prima dosta dobru platu za posao koji radi? - napisao je Tviteraš.
Drugi član mu je na ovu opasku odgovorio:
- Zato što im je plata smešna a od bakšiša zaradi nešto, tako se danas radi svuda u svetu, hoće da ih nateraju da rade što više. Negde čaj nemaju čak ni platu, nego šta zarade od bakšiša, to im je. Naročito po ovim lokalima, splavovima, klubovima.
Komentari su se samo nizali, mišljenja ljudi su bila podeljena.
- Za bakšiš rade samo tamo gde je garantovan bakšiš. I to je slučaj u inostranstvu.
- Daleko od toga da imaju dobru platu, ali moram da se donekle složim. Bakšiš se previše forsira i očekuje. Rade ljudi i teže poslove i za manje pare pa ne dobijaju bakšiš (ili bar nije toliko uobičajeno da im se daje). Na kraju krajeva ako im je malo para neka promene struku.
- A dobro, ne razume svako taj kafanski i restoranski život, a i ne mora.
- Valja ostaviti.
- Zbog takvog kao što si ti pljuju u kafu.
- Ja ostavim 50 dindži ali s obzirom da idem u kafanu 2 puta godišnje od mene se neće leba najesti.

Ugostitelj Đoka je najlepšu vilu u Srbiji ostavio sluškinji: Zidovi čuvaju tužnu sudbiinu, da vam se smuči život
Legenda kaže da su Turci na brdu iznad varoši podigli kulu koja je, tokom Miloševe vladavine, pretvorena u tamnicu

KATARINA JE PRVO ZAVELA UJAKA, A ONDA JE ZAVRŠILA SA DRUGOM SVOG SINA: Ko je bila najfatalnija SRPKINJA?
Katarina je rođena kao zakonito dete iz Ankinog ranijeg braka sa rumunskim spahijom Aleksandrom Konstantinovićem

UKLETI SRPSKI PRINC ĐORĐE! Srbija ga VOLELA više od KARAĐORĐA, brat ga je IZDAO, odbio je Hitlera a umro kod Tita
Princ Đorđe iz ugla koji malo ko zna u Srbiji...

Optužen da je izdao Dražu, sve muške članove porodice mu streljali: Smrt rehabilitovanog četničkog vojvode i danas je misterija
Nikola Kalabić je likvidiran i proglašen ratnim zločincem bez suđenja. Posle 8 decenija je rehabilitovan, ali jasan sud istorije o njemu još uvek nije dat.

Ako uradite ovu jednu stvar, račun za struju će vam se prepoloviti: Lako je, a Srbi za to nemaju pojma
Trikovi za smanjenje troškova energije
Komentari(3)

Zoka
11.07.2023 13:09
Zoran
11.07.2023 14:55
Citam komentare mala mu plata i sl. Pa zar sam ja kriv sto mu mala plata da li znaju kolika je moja plata pa mora m da mu ostavim baksis. Ne samo da ne dam baksis nego gledam i neko plice manje da platim.
Lala
11.07.2023 20:18
Naravno da se ostavlja bakšiš uvek. I ne samo u ugostiteljskim objektima. Ostavlja se SVAKOM od koga dobijaš uslugu. Konobaru, majstoru, radniku na pumpi... To je svar kulture i vaspitanja, čin kojim pokazuješ da ceniš ono što je uradio za tebe.
Od kada sam video komšiju konobara kako se bahati i razbacuje novcem a kao živi od male plate i radi po ceo dan, e od tada konobarica nikad ništa a priče koje sam od njega čuo, da gostima pljuju u hranu i piće ako im se ne dopadaju, izbegavam kafiće i kafane...