DA LI OSTAVLJATE BAKŠIŠ U KAFIĆU? Jedan komentar na društvenim mrežama pokrenuo je veliku polemiku u Srbiji
Polemika oko toga da li konobarima treba davati bakšiš i koliki pitanje je koje je uvek predmet polemike na društvenim mrežama.

Možda vas zanima:

Zašto u restoranima prvo dobijete HLEB
Kuvar Ras Adams iz Vašingtona otkrio je na društvenoj mreži "Quora" zašto pre konkretne hrane u restoranima gosti dobiju peciva, perece ili hleb. Svoje su mišljenje podelili i još neki korisnici.

Da li znate koja je slanina bolja za organizam?
Koju slaninu vi najviše volite da jedete?
Tako je rečenica jednog Tviteraša posvađala mnoge:
- Bakšiš za konobara je najveća glupost. Zašto bih častio nekog ko već prima dosta dobru platu za posao koji radi? - napisao je Tviteraš.
Drugi član mu je na ovu opasku odgovorio:
- Zato što im je plata smešna a od bakšiša zaradi nešto, tako se danas radi svuda u svetu, hoće da ih nateraju da rade što više. Negde čaj nemaju čak ni platu, nego šta zarade od bakšiša, to im je. Naročito po ovim lokalima, splavovima, klubovima.
Komentari su se samo nizali, mišljenja ljudi su bila podeljena.
- Za bakšiš rade samo tamo gde je garantovan bakšiš. I to je slučaj u inostranstvu.
- Daleko od toga da imaju dobru platu, ali moram da se donekle složim. Bakšiš se previše forsira i očekuje. Rade ljudi i teže poslove i za manje pare pa ne dobijaju bakšiš (ili bar nije toliko uobičajeno da im se daje). Na kraju krajeva ako im je malo para neka promene struku.
- A dobro, ne razume svako taj kafanski i restoranski život, a i ne mora.
- Valja ostaviti.
- Zbog takvog kao što si ti pljuju u kafu.
- Ja ostavim 50 dindži ali s obzirom da idem u kafanu 2 puta godišnje od mene se neće leba najesti.

Izluđuju vas bubašvabe po stanu? Probajte ovu tehniku, nema šanse da prežive
Bubašvabe su noćna mora stanara svakog doma. Samo mali broj srećnika ih nikada nije sreo, većina ih je u nekom trenutku.

DA LI STE ZNALI: Ove 3 osobine deca uvek nasleđuju od očeva
Genetičarka sa Univerziteta Feniks, otkrila je da ove tri osobine deca nasleđuju od očeva.

Ko je Nikola koji je MILION EVRA dao drugovima i otišao u šumu?
Bio je jedan od najboljih atletiskih trenera na svetu kada je povukao šokantan potez - ostavljam posao, sve milione evra koje sam zaradio poklanjam prijateljima i odlazim da živim u brvnaru u šumi!

Znate li čemu služi dugme „leptirić“ na mašini za veš: Funkcija koju mnogi ne koriste, a vrlo je korisna
Ova oznaka na veš mašini zbunjuje mnoge

Za ovo povrće Tesla je tvrdio da je pogubno za zdravlje! "Na glasu je da je hrana za mozak, ali ima jake..."
Govorio je da postoji mnogo stvari koje nas čine neproduktivnim, a jedna od njih je – loša ishrana.
Komentari(3)
Zoka
11.07.2023 13:09
Zoran
11.07.2023 14:55
Citam komentare mala mu plata i sl. Pa zar sam ja kriv sto mu mala plata da li znaju kolika je moja plata pa mora m da mu ostavim baksis. Ne samo da ne dam baksis nego gledam i neko plice manje da platim.
Lala
11.07.2023 20:18
Naravno da se ostavlja bakšiš uvek. I ne samo u ugostiteljskim objektima. Ostavlja se SVAKOM od koga dobijaš uslugu. Konobaru, majstoru, radniku na pumpi... To je svar kulture i vaspitanja, čin kojim pokazuješ da ceniš ono što je uradio za tebe.
Od kada sam video komšiju konobara kako se bahati i razbacuje novcem a kao živi od male plate i radi po ceo dan, e od tada konobarica nikad ništa a priče koje sam od njega čuo, da gostima pljuju u hranu i piće ako im se ne dopadaju, izbegavam kafiće i kafane...