DA LI OSTAVLJATE BAKŠIŠ U KAFIĆU? Jedan komentar na društvenim mrežama pokrenuo je veliku polemiku u Srbiji
Polemika oko toga da li konobarima treba davati bakšiš i koliki pitanje je koje je uvek predmet polemike na društvenim mrežama.
Možda vas zanima:
DA POTROŠITE VIŠE: Znate li zašto konobari prvo iznose hleb
Konobari u restoranu prvo na sto iznose hleb, a gosti na obrok čekaju još neko vreme. Iako su mnogi misli da je razlog tome neki kafanski bonton, reč je o triku koji su osmislili ugostitelji da bi povećali zaradu.
Možda vas zanima:
DA POTROŠITE VIŠE: Znate li zašto konobari prvo iznose hleb
Konobari u restoranu prvo na sto iznose hleb, a gosti na obrok čekaju još neko vreme. Iako su mnogi misli da je razlog tome neki kafanski bonton, reč je o triku koji su osmislili ugostitelji da bi povećali zaradu.
Možda vas zanima:
DA POTROŠITE VIŠE: Znate li zašto konobari prvo iznose hleb
Konobari u restoranu prvo na sto iznose hleb, a gosti na obrok čekaju još neko vreme. Iako su mnogi misli da je razlog tome neki kafanski bonton, reč je o triku koji su osmislili ugostitelji da bi povećali zaradu.
Tako je rečenica jednog Tviteraša posvađala mnoge:
- Bakšiš za konobara je najveća glupost. Zašto bih častio nekog ko već prima dosta dobru platu za posao koji radi? - napisao je Tviteraš.
Drugi član mu je na ovu opasku odgovorio:
- Zato što im je plata smešna a od bakšiša zaradi nešto, tako se danas radi svuda u svetu, hoće da ih nateraju da rade što više. Negde čaj nemaju čak ni platu, nego šta zarade od bakšiša, to im je. Naročito po ovim lokalima, splavovima, klubovima.
Komentari su se samo nizali, mišljenja ljudi su bila podeljena.
- Za bakšiš rade samo tamo gde je garantovan bakšiš. I to je slučaj u inostranstvu.
- Daleko od toga da imaju dobru platu, ali moram da se donekle složim. Bakšiš se previše forsira i očekuje. Rade ljudi i teže poslove i za manje pare pa ne dobijaju bakšiš (ili bar nije toliko uobičajeno da im se daje). Na kraju krajeva ako im je malo para neka promene struku.
- A dobro, ne razume svako taj kafanski i restoranski život, a i ne mora.
- Valja ostaviti.
- Zbog takvog kao što si ti pljuju u kafu.
- Ja ostavim 50 dindži ali s obzirom da idem u kafanu 2 puta godišnje od mene se neće leba najesti.
Nekada su ih koristili stari Srbi: 30 zaboravljenih reči kojima retko ko danas zna značenje
Ovo su 30 zaboravljenih srpskih reči o kojima retko ko danas zna značenje.
Život Čiča Dražine žene frapira, 1 noć sve preokrenula: Ovako muža ispratila u smrt, preživela pakao i skončala sramno
Žena Draže Mihailovića izdržala je na svojim leđima stvari koje je teško i zamisliti, kao da je snašla sva nesreća ovog sveta.
HOĆETE DA VAM SIN IMA PRAVO SRPSKO IME Simbolika imena je jako važna, zato su baš OVA nosili NAJSNAŽNIJI SRBI!
Ako je istinita ona latinska izreka da je ime znak, onda obratite pažnju koje ime ćete dati svom detetu.
OVAJ SRPSKI GRAD SU ZVALI MALI PARIZ Nećete verovati koliko je kafana imao još u doba Obrenovića
Zahvaljujući naprednim shvatanjima obor-kneza Jevrema Obrenovića, Šabac se tokom 19. veka razvija u veoma naprednu varoš. U priči koja sledi saznaćete zašto se ovaj grad naziva „Mali Pariz“
Svadbena SUJEVERJA i PREDZNACI: Šta donosi LOŠU sreću, a ovo otkriva da će partner biti NEVERAN
Svadbena sujeverja, iako ih većina nas ne shvata ozbiljno, često se dešavaju da pre venčanja počnu da dobijaju sasvim drugo značenje. Svaki par koji namerava da se venča nada se da će njihova veza biti trajna i uspešna. Neki ljudi veruju da je za sreću potrebna mala pomoć, zbog čega obraćaju pažnju na razna sujeverja i predznake vezane za venčanje .
Komentari(3)
Zoka
11.07.2023 13:09
Zoran
11.07.2023 14:55
Citam komentare mala mu plata i sl. Pa zar sam ja kriv sto mu mala plata da li znaju kolika je moja plata pa mora m da mu ostavim baksis. Ne samo da ne dam baksis nego gledam i neko plice manje da platim.
Lala
11.07.2023 20:18
Naravno da se ostavlja bakšiš uvek. I ne samo u ugostiteljskim objektima. Ostavlja se SVAKOM od koga dobijaš uslugu. Konobaru, majstoru, radniku na pumpi... To je svar kulture i vaspitanja, čin kojim pokazuješ da ceniš ono što je uradio za tebe.
Od kada sam video komšiju konobara kako se bahati i razbacuje novcem a kao živi od male plate i radi po ceo dan, e od tada konobarica nikad ništa a priče koje sam od njega čuo, da gostima pljuju u hranu i piće ako im se ne dopadaju, izbegavam kafiće i kafane...