Kinez pitao Srbe zašto su visoki, ovakve odgovore nije očekivao: "Rakija, genetika i povremena promaja"
Poslednja istraživanja pokazala su da se muškarci iz Srbije nalaze se na osmom, a žene na petom mestu liste najviših na svetu. Malo ko se od nas zapitao zašto je tako, ali je jednog Kineza je baš to zanimalo - kako i zbog čega smo visoki.

Momak star 23 godine, pod nikom "Xie-Yilong" na društvenoj mreži Redit upitao je Srbe zašto su tako visoki i da li postoje neke posebne navike u životu ili ishrani koje ih čine takvim.
Momak star 23 godine, pod nikom "Xie-Yilong" na društvenoj mreži Redit upitao je Srbe zašto su tako visoki i da li postoje neke posebne navike u životu ili ishrani koje ih čine takvim.
Koliko su Srbi rasli kroz vekove
"Zašto su Srbi tako visoki? Postoje li posebne navike u ishrani i životu? Ja sam iz Kine i momak sam od 23 godine, visine 176 cm. Otkrio sam da je većina srpskih muškaraca mnogo viša od mene, zanima me zašto je to tako", postavio je on pitanje u svojoj Redit objavi.
"Povremena promaja"
Na njegovu konstataciju i kompliment, oglasili su se mnogi iz Srbije, koji su većinom kroz šaljive komentare želeli da objasne mladom Kinezu zbog čega je to tako.
"Jer jedemo koricu od 'leba", "Ja sam visok 170 cm, Bog nije mario za mene", "Mi smo nebeski narod", "Jedemo kelerabu brate", "Dijeta, genetika i povremena promaja, promaja izdužuje kičmene pršljenove pa zato smo viši", "Možda su to rakija, ćevapi i burek koje su konzumirali naši preci", bili su neki od šaljivih komentara.
Ipak bilo je i onih ozbiljnijih komentara.
"Kojom ishranom, ja sam rođen 1988. godine, odrastao 90 -tih u zlatno doba sankcija, jeo samo najbolje mleko u prahu i buđavo brašno, meso nisam video do 2001. godine! Ali smo zato ceo dan visili dole na košu, danas nema žive duše tu, jedna keva prođe sa kolicima", "Dobra genetika. U mojoj porodici poslednje 4 generacije nijedan muškarac nije imao ispod 190 godina. Uživajte u boravku u Srbiji i pozdrav Kini i njenim ljudima", bili su još neki komentari.
Ipak, jedan koji se susreo i sa životom u Kini i u Srbiji napisao je:
"Većina nas jede neku vrstu mesa za svaki obrok i u proseku pijemo mnogo više mleka/mlečnih proizvoda. Živim u Kini 4 godine i primetio sam da su mlađa kineska deca obično viša od svojih roditelja i verovatno je ekonomski status njihovih roditelja znatno bolji od onog njihovih baka i deka, tako da jedu više mesa nego ranije generacije.. To je definitivno povezano sa tim", smatra Srbin koji već godinama živi u Kini.

Kako su naši stari gledali u Mesec da predvide budućnost
Mesec je oduvek bio izvor nadahnuća, tajni i verovanja. Srpski narod je kroz vekove pratio njegove mene i na osnovu njih predviđao vreme, rod useva, zdravlje i sudbinu. Iako danas vreme proričemo uz pomoć prognoza i satelita, stara narodna znanja o Mesecu i dalje se prepričavaju i pamte.

Zašto je kafana institucija srpske tradicije – mesto gde se rađala umetnost i politika
Srpska kafana nije samo prostor za obedovanje i druženje – ona je vekovima bila mesto okupljanja, dogovora i stvaranja. U kafanama su se donosile važne odluke, pisale pesme, pevale sevdalinke i guslarske pesme, a mnogi naši umetnici, političari i boemi upravo su u njima pronalazili inspiraciju.

Persida Karađorđević je upravljala državom, rodila 10 dece i dobila turski orden: Nema osobe koja ne plače kada pročita njene reči upućene preminuloj ćerki
Kneginja Persida Karađorđević je upamćena kao velika i uticajna žena, kao ličnost za sebe. Bila je ćerka vojvode Jevrema Nenadovića, supruga kneza Aleksandra Karađorđevića i majka kralja Petra Prvog

Kako je Josip Broz dobio NADIMAK "TITO": Teorija - bizarna
Prema istorijskim spisima, Josip Broz je 10. avgusta 1934. prvi put predstavljen s imenom Tito. Njega su mnogo puta pitali odakle je izvukao takav nadimak, na što bi on rekao: "To je često ime u Zagorju i nema neko posebno značenje". Valjda mu se sviđalo kako zvuči.

Troskot – zaboravljena lekovita biljka iz srpskih sela
Troskot (Polygonum aviculare) je korovska biljka koju ćete često videti uz puteve, dvorišta i njive. Nekada je bila neizostavni deo narodne medicine u Srbiji, ali danas je gotovo pala u zaborav, jer se smatra bezvrednim korovom. A zapravo krije snažna lekovita svojstva.
Komentari(0)