RATOVAO JE SA VIKINZIMA, BIO JE PRVI SRPSKI CAR, 274 GODINE PRE DUŠANA SILNOG: A danas su svi zaboravili na njega! (FOTO)

Lepote Srbije

14:00

Zanimljivosti 0

Istorija Srba uglavnom se osvrće na period od Stefana Nemanje, a malo ko zna šta se dešavalo pre njega i Nemanjića

RATOVAO JE SA VIKINZIMA, BIO JE PRVI SRPSKI CAR, 274 GODINE PRE DUŠANA SILNOG: A danas su svi zaboravili na njega! (FOTO)
Shutterstock

Konstantin Bodin je bio srpski kralj od 1081. do 1099. godine i prvi Srbin krunisan za cara 1072. godine. Bio je sin kralja Mihaila Vojislavljevića. Kao mladi princ učestvovao je u buntovnim borbama protiv Vizantije. Tokom ustanka iz 1072. godine nosio je i titulu bugarskog cara kao Petar III. 

RATOVAO JE SA VIKINZIMA, BIO JE PRVI SRPSKI CAR, 274 GODINE PRE DUŠANA SILNOG: A danas su svi zaboravili na njega! (FOTO) vikipedija
 

Dugo se nije znalo koju titulu je nosio Konstantin, jedini izvor u kom se moglo protumačiti njegovo zvanje jeste „Spis o narodima“ ili „O upravljanju carstvom“ koje je napisao jedan od najčešće navođenih i tumačenih pisaca istorije naroda Konstantin Porfirogenit, vizantijski car iz dinastije Makedonaca, koji je živeo u desetom veku. Opisujući događaje koji su predhodili njegovom rođenju, autor sa nezadovoljstvom ističe da:

„Tamošnja plemena Hrvati i Srbi i Zahumljani i Travunjani i Konvljani i Dukljani i Pagani, odvojivši se od carstva Romeja, postadoše samostalni i nezavisni, ne pokoravajući se nikome. Ova plemena, kako kažu, nemaju arhonte (tj. knezove), već samo starce župane, na isti način kao i ostale Sklavinije.“

Ovaj pasus Porfirogenitovog dela važan je za razumevanje titula koje su srpski vladari uživali u desetom veku. On naime ovde tvrdi da se sve do kralja Stefana Prvovenčanog, vladar Srba nazivao starcem ili županom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

VELIKO OTKRIĆE

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Međutim, 2008 godine javnosti je pokazano novo otkriće, Bodinov pečat koji je pronađen u Arheološkom muzeju u Istambolu.Otkriće predstavlja prvorazredni događaj za proučavanje srpske sfragistike, srednjovekovne i cele srpske kulture.

RATOVAO JE SA VIKINZIMA, BIO JE PRVI SRPSKI CAR, 274 GODINE PRE DUŠANA SILNOG: A danas su svi zaboravili na njega! (FOTO) vikipedija
 

Na prednjoj strani se nalaze grudi Svetoga Teodora, koji u desnoj ruci drži skoplje, a u levoj štit, u čijem je središtu biser od kojeg se prema rubovima štita šire zraci.

Oštećen kružni natpis na grčkom bi se preveo:

„Konstantin, protosevast i eksusijast Duklje i Srbije”

A original:

„καὶ ἐζουσιαστ(η) Διοκλίας (καὶ) Σερβ(ίας)”

OSVAJANJA RAŠKE BOSNE I DRAČA

Zahvaljujući vojnoj sili, Bodin je uspeo da nametne vrhovnu vlast u Bosni i Raškoj. Prema Popu Dukljaninu, u Raškoj je postavio Marka i Vukana, a kneza Stefana u Bosni. Posle ovih pobeda između Bodina i Vukana je stvorena saradnja protiv Vizantije. Posle povlačenja Normana (1085) namesnik Drača, Jovan Duka, počeo je kontraofanzivu protiv Vukana i Bodina. Uspeo je da osvoji neke tvrđave, koje je srpski župan zaposeo, a u jednoj bici je potukao i zarobio Bodina (oko 1090).

Vukana u Raškoj, Stefan u Bosni i župan Zahumlja uhvatili su priliku anarhije u državi da proglase nezavisnost od Bodina 1091. godine. I ako se Bodin vratio na presto kasnije iste godine, vladao je samo teritorijom Duklje i Travunije. Bodin je oslobođen od zarobljeništa, ali pod uslovom da služi Vizantiji. Trebao je priznati Vizantijsku vlast u državi, a neke gradove je i morao predati Vizantiji. Od tada, Duklja kao centar Srba počinje da slabi, a posle i ovoga Bodin nije predstavljao veliku opasnost Vizantiji.Od 1092. do 1096.

Konstantin je opsedao vizantijski Dubrovnik u koji su se sklonili njegovi rođaci za koje je verovao da mu ugrožavaju vrhovnu vlast. Iako nije uspeo da zauzme Dubrovnik, Bodin ga je blokirao izgradnjom kule na prilazu u grad, koji će od toga trpeti sve do Bodinove smrti u proleće 1099. godine. On je Dubrovniku poklonio crkvu Svetog Martina u Šumetu.

RATOVAO JE SA VIKINZIMA, BIO JE PRVI SRPSKI CAR, 274 GODINE PRE DUŠANA SILNOG: A danas su svi zaboravili na njega! (FOTO) Shutterstock
 

Normani

Zanimljiv je i Bodinov odnos sa čuvenim Vikinzima, odnosno Normanima. Usled njihove velike aktivnosti po celoj Evropi (čitaj osvajanja i pljačke), i Bodin je imao česte kontakte s njima. Godine 1081. Konstantin Bodin se ženi Jakvintom, ćerkom normanskoga vladara Arhiriza iz Barija u današnjoj Italiji.

1085. je, prilikom osvajanja na jugu, u Albaniji, od Normana oteo grad Drač, koji je ubrzo predao ga je Vizantijcima. 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading