Iz borbe sa njom teško se izlazi kao pobednik: Zašto je zaova tri puta gora od svekrve?

Lepote Srbije

11:00

Zanimljivosti 1

Kada se žene udaju, često razmišljaju da li će se i kako slagati sa svekrvom. Na zaovu nijedna mlada ne pomisli!

Iz borbe sa njom teško se izlazi kao pobednik: Zašto je zaova tri puta gora od svekrve?
Printscreen/TikTok

Kada se žene udaju, često razmišljaju da li će se i kako slagati sa svekrvom. To možda i ne treba da čudi s obzirom na gomilu predrasuda, ali i dokaza o lošem odnosu snaje i svekrve, ali jedna veoma važna figura iz muškarca retko kojoj mladi padne na pamet - muževljeva sestra.

Evo zašto je nekad teže slagati se sa zaovom nego sa svekrvom!

Jedno čileansko istraživanje u kojem je učestvovalo 600 ljudi, pokazalo je da se čak 56 odsto žena najlošije slaže sa muževljevom sestrom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naime, sestre često pokušavaju i nakon ženidbe brata da sačuvaju taj njihov "klan" nastao još u detinjstvu i autoritet koji imaju nad najbližim srodnikom.

Iz borbe sa njom teško se izlazi kao pobednik: Zašto je zaova tri puta gora od svekrve? Shutterstock
 

"Kada odrastemo, braća i sestre postaju najjače figure u našim životima, zamenjujući roditelje na toj "funkciji". To je zato što realnost i današnjicu lakše delimo sa sličnom ili istom generacijom", kaže psiholog Paula Sajez.

Osim tog "klana", sestre imaju i druge motive za konflikte sa snajom, a najjači dolazi iz porodice i načina vaspitanja. Naime, ako je sestra uvek bila uključena u bratovljev život, slobodno izražavala svoje mišljenje o njegovim odlukama, možda ih čak i donosila, njegovu ženidbu će videti kao gubitak autoriteta i biće neprijateljski nastrojena prema snaji.

Drugi razlog može da bude uobičajeno rivalstvo među braćom i sestrama, čak iako je ono nesvesno. Ako sestra nije baš u nekim odnosima sa bratom duže vreme, ni snaja neće biti baš poželjna i prihvaćena. 

Prirodna veza braće i sestara igra važnu ulogu

Mnoge studije ukazale su na činjenicu da bebe stvaraju veoma jake veze sa braćom i sestrama, slične onima koje stvaraju sa majkom. Ta veza može da objasni potrebu sestre da zaštiti svog brata od "tamo neke snaje", zbog čega će biti u stanju da joj nađe milion mana. Pozadina svega toga zapravo je strah da će se ta jaka veza sa bratom izgubiti zbog nove žene u njegovom životu.

Kakva su vaša iskustva? Da li se bolje slažete sa zaovom ili sa svekrvom?

Podelite sa nama u komentarima!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(1)

Loading
Natalija

13.03.2023 11:37

Postoji,ne znam iz licnog iskustva,ali iz zivota meni bliskih zena.Naravno,sve je u granicama normale.