FILADELFIJSKI EKSPERIMENT PUTOVANJA KROZ VREME Postoje sumnje da je Tesla ubijen zbog ovoga u svojoj hotelskoj sobi

Lepote Srbije

11:00

Zanimljivosti 0

Za vreme Drugog svetskog rata, Nikola Tesla je bio konsultant američkoj mornarici koja je radila na usavršavanju broda kako bi mogao da bude nevidljiv za neprijateljski radar, ali iznenada je odustao kada je čuo da će u eksperimentu učestvovati ljudi.

FILADELFIJSKI EKSPERIMENT PUTOVANJA KROZ VREME Postoje sumnje da je Tesla ubijen zbog ovoga u svojoj hotelskoj sobi
Printscreen/Youtube

Bio je zgrožen pa je čak probao da sabotira ceo projekat, jer je smatrao da je veoma opasan. 10 meseci nakon toga je pronađen mrtav u svojoj hotelskoj sobi, a njegove beleške, skice i projekti su nestali.

1943. godine, američka mornarica posle više navrata je sprovela projekat "Duga" čije je mentorstvo ovoga puta držao Albert Ajnštajn. Eksperiment je izveden do kraja, a rezultat je bio to da je brod koji je učestvovao u njemu, američki razarač USS Eldridž D173 nestao, pa se pojavio u Norfolku, a onda se pojavio u Filadelfijskoj luci.

Prvih nekoliko sekundi brod je uz magličast oblik, kako kažu očevici, bio jedva vidljiv, a onda i potpuno nestao. Neki ljudi su nestali, neki se potpuno slepili sa brodom, neki su pretrpeli opekotine ili totalno poludeli. Skoro da niko nije prošao bez posledica. Nikoline sumnje su bile opravdane.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

A šta je na sve to rekla američka vojska? - Naravno, da je sve to izmišljotina i da eksperiment nikada nije ni postojao.

FILADELFIJSKI EKSPERIMENT PUTOVANJA KROZ VREME Postoje sumnje da je Tesla ubijen zbog ovoga u svojoj hotelskoj sobi pixabay
 

Kako je do svega toga došlo?

Tesla je zadnjih 20 godina živeo radeći na projektima, tačnije rečeno, teorijama koje nisu bile baš za naše vreme. Naravno da se američka armija zainteresovala za ove teorije i bila je jedina koja je mogla da finansira eksperimentalni rad.

Jedan od tih eksperimenata bio je i rad na tome što danas znamo kao projekat Rainbow odnosno popularno rečeno Filadelfijski eksperiment. 

Prva polovina 20. veka bilo je vreme postavljanja mnogih revolucionarnih naučnih teorija, jedna je bila i Levinsonova vremenska jednačina koja je trebala teorijski da postavi principe za postizanje nevidljivosti kod čvrstih objekata. Eksperimenti nevidljivosti počeli su 30-tih godina prošlog veka i to na Univerzitetu u gradu Čikagu.

Na Prinston univerzitetu 1933. godine formiran je Institut za napredne studije u kojem su vodeći naučnici bili Albert Ajnštajn i Džon fon Nojmen. Uskoro su i projekti nevidljivosti prebačeni na Prinston.

FILADELFIJSKI EKSPERIMENT PUTOVANJA KROZ VREME Postoje sumnje da je Tesla ubijen zbog ovoga u svojoj hotelskoj sobi vikipedija
 

U toku 1936. projekat je proširen i Nikola Tesla je postavljen za direktora grupe. Sa Teslom projekat je krenuo krupnim koracima napred. Radovi su nastavljeni do 1940-te kada je izvršen test u vojnom brodogradilištu u Bruklinu.

Bio je to test na malom plovilu na kojem nije bilo ljudske posade. Brod je dobijao energiju od generatora sa drugih brodova sa kojima je bio povezan kablovima.

Do kraja 1941. Nikola Tesla je pripremio test sa razaračem Eldridž koji se za to vreme gradio u brodogradilištu. Na brodu su izvršeni dopunski radovi, žice i kalemovi su obmotavali ceo brod, međutim kako se projekat razvijao i bližio svom kraju tako su nastajali nesporazumi.

Tesla je bio protiv prisustva posade na brodu, fon Nojmen je pod pritiskom američke armije bio odmah za to da se proba sa ljudima na brodu.

Amerikanci su u to doba bili opčinjeni magijskim konceptom nacističke nauke čijim su se dometima divili i plašili istovremeno, a čija je dimenzija podrazumevala potpuno zanemarivanje ljudskog faktora i gde se ljudski život potpuno zanemaruje.

Tesla se iz Filadelfijskog projekta povlači posle svađe sa fon Nojmenom i to u martu 1942. godine. Kako tvrdi Bilek, mladi saradnik koji je učestvovao u radu na ovom projektu, Tesla je ubijen 7. januara 1943. jer je previše znao.

Čak i opskurni Oto Skorceni u svojim memoarima piše da je lično ubio Nikolu, ugušivši ga jastukom.

FILADELFIJSKI EKSPERIMENT PUTOVANJA KROZ VREME Postoje sumnje da je Tesla ubijen zbog ovoga u svojoj hotelskoj sobi vikipedija
Foto: WikimediCommons

Zašto je odabran baš taj datum za eksperiment?

To se sve desilo 12. avgusta, a datum nije slučajan. Tog dana je moguće izvesti kolaps talasne dužine, kako se to zove, jer Zemlja tada prolazi kroz svoju najosetljiviju fazu bioritma planete, koja se ponavlja u 20-to godišnjim intervalima.

12. avgusta je moguće otvoriti prostorno-vremenske portale ka hiper-svemiru i drugim dimenzijama.

Sve ovo je u stvari Tesla znao, a posebno šta znači otvaranje Pandorine kutije, nekontrolisane zloupotrebe nauka, bez ostvrtanja na posledice.

FILADELFIJSKI EKSPERIMENT PUTOVANJA KROZ VREME Postoje sumnje da je Tesla ubijen zbog ovoga u svojoj hotelskoj sobi Shutterstock
 

Film je snimljen o ovom događaju

Brod je zaista negde otišao, a nakon što je vojska saznala za negativne efekte prekomerne izloženosti tzv. "gore-dole" efekta, koji se javlja prilikom putovanja kroz vreme, ugasila je projekat. Holivud je obradio ovu priču u serijalu "Najčudnije stvari".

I film "Filadelfijski eksperiment" adaptiran je na osnovu knjige o ovoj zaveri i prati dva mornara na razaraču "Eldridž". Glasine da je američka vlada sprovodila eksperimente širile su se osamdesetih godina 20. veka. Preston B. Nikols (1945-2018), svedok i učesnik, u knjizi "Projekat Mauntouk, eksperimenti sa vremenom" (1982), detaljno opisuje eksperiment u kome je bio vrsta "zamorca", ali i njegov put kroz vreme.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading