DNEVNA DOZA PRAVOPISA Spasen ili spašen pitanje je sad, enigma oko koje ratuju jezički stručnjaci, a evo i zašto

Lepote Srbije

11:00

Zanimljivosti 0

Otkonićemo Vam nedoumicu vezanu za ovaj glagol.

DNEVNA DOZA PRAVOPISA Spasen ili spašen pitanje je sad, enigma oko koje ratuju jezički stručnjaci, a evo i zašto
Shutterstock/Pravopis

Piše se i jedno i drugo! Naime, jezički stručnjaci se još uvek nisu usaglasili oko toga da li se oblik SPASITI (SPAŠEN) može smatrati književnim, te se kod njega u priručnicima i rečnicima nalazi upućivanje na bolji oblik: spasti (spasen).

Jednom je u kvizu „Slagalica“ bilo pitanje kako glasi trpni pridev od glagola spasiti, a traženi odgovor bio je spasen. Takmičar je pogodio ono što se očekivalo, iako je trpni pridev od spasiti zapravo – spašen.

Dva su oblika ovog glagola – spasti i spasiti. Razlika u tom jednom slovu pravi im različite osnove (infinitivna i prezentska), pa će i oblici koji se od tih osnova građe biti drugačiji. Prezent glagola spasti biće spasem, spaseš…, perfekat – spasao sam, a trpni pridev – spasen, dok će prezent od spasiti biti spasim, perfekat spasio sam, a trpni pridev – spašen. (Ovo š je nastalo jotovanjem u spoju prezentska osnova spasi + en, za koje u prvom slučaju nema uslova, jer se -en dodaje na drugačiju osnovu – spase.)

Svi ovi oblici se normalno u jeziku koriste, a nedoumice koje se često u vezi s njima javljaju podstakla je jezička norma, koja kaže – bolje je spasti nego spasiti. Otud se prednost daje i ostalim derivatima „ispravnijeg“ oblika – spasem, spasen, spasavati, a nesvršeni vid spašavati, i to je čudno, uopšte se ne prihvata.

 

Zbog čega se normativistima više sviđa spasti, nemamo pojma. Valjda je u pitanju težnja da se zadrži ista osnova od koje su i reči spasilac, spasonosni, spasilački. Međutim, frekventnije su forme spasiti, spašen, spašavati, pa nema svrhe da ih norma potiskuje ili odbacuje. Neretko se u testovima iz srpskog traži od učenika da podvuku pravilan oblik, a među ponuđenim se nađu spašavati i spasavati.

Ako je nabubao gramatiku, znaće, ali ako se osloni na svoje jezičko osećanje, misleći pritom da je bolji onaj oblik koji se u govoru najčešće čuje, veća je verovatnoća da će se opredeliti za spašavati. Ispravno razmišljanje, ali oduzima poene na testu.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading