DVORAC ŠLOS KRIJE VELIKU TAJNU Betovenova ljubav je živela nedaleko od Pančeva

Dvorac Šlos kod Golubinaca sagrađen je 1777. godine, za potrebe oficirskih porodica vojne granice kao upravna zgrada u Golubincima.

DVORAC ŠLOS KRIJE VELIKU TAJNU Betovenova ljubav je živela nedaleko od Pančeva
Lepote Srbije

Dvorac Šlos kod Golubinaca sagrađen je 1777. godine, za potrebe oficirskih porodica vojne granice kao upravna zgrada u Golubincima.

Nalazi se u centru Golubinaca, okružen parkom. Više puta zgrada je adaptirana, ali osnovna koncepcija nikada nije rušena.

Dvorac Šlos od izuzetne je arhitektonske i istorijske vrednosti i spada u spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

O ovom dvorcu kruže razne priče, od one da je prvi vlasnik – spahija jedne noći zatekao svoju mladu suprugu u zagrljaju sluge, slugu pogubio, a suprugu golu svezao za severni stub zamka, gde je posle sedam dana umrla od žeđi i gladi. Posle ovog nedela i sam vlasnik je odlučio da okonča svoj život, te da se posle toga u jesenje dane pred dvorcem godinama pojavljivao čovek koji se molio na ruševinama dvorca, a seljani u Golubincima su u tim noćima palili sveće u prozorima svojih kuća.

DVORAC ŠLOS KRIJE VELIKU TAJNU Betovenova ljubav je živela nedaleko od Pančeva Lepote Srbije
 

Ljubavna priča o kapetanici Žanet Hontor, koja je iz Šlosa slala pisma svom ljubavniku Ludvigu van Betovenu, muzičaru na dvoru u Nemačkoj, i dan-danas se prepričava. Žanet se, naime, po želji roditelja udala za kapetana Karla fon Greta, koji je službovao u Šlosu. Zaljubljena u muzičara, slala je iz Šlosa pisma puna ljubavi i želje da se ponovo vidi sa mladim Betovenom. Usamljena Žanet, u zimskoj tišini sremske ravnice, prema raspoloživim dokumentima, prva se setila svoje strasne ljubavi muzičara Betovena i iz Šlosa mu uputila novogodišnju čestitku.

Ubrzo zatim stiglo je pismo iz Bona, u kom je Betoven, između ostalog, napisao:

"Puno srce daje slabiji zvuk, prazno odjekuje iz svih tonova, oseća se ipak njegova žudnja i ah, razume se njegova čežnja. Sa velikim prijateljstvom preporučujem se, Ludvig van Betoven, dvorski muzičar u Bonu."

U Betovenovom muzeju u Bonu čuva se jedno pismo u kom kapetanica objašnjava crtežom, svom ljubavniku kako može doći do dvorca Šlos u Sremu, pa odatle ide i pretpostavka da je i veliki umetnik boravio u Šlosu i imao ljubavnu avanturu sa lepom kapetanicom.

Od istorijske važnosti je  podatak da je Karađorđe Petrović, posle sloma Prvog srpskog ustanka 1813. godine, bežeći od Turaka, boravio u Zemunu, tj. u manastiru Fenek, a onda u Šlosu, odakle je 11. novembra 1813. godine odveden u petrovaradinsku tvrđavu.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(1)

Loading
Goran

22.11.2022 20:51

NEDALEKO OD PANČEVA 70km