NEĆETE VEROVATI KOJI SRBIN JE PRVI LETEO AVIONOM Aprila 1910. dobio je ponudu koja se ne odbija

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Još pre toga, po naređenju vojvode Radomira Putnika, srpska vojska formira vazduhoplovna odeljenja u sve četiri armije koje su činile vojnu silu Kraljevine Srbije. I ne samo to, srpska vojska je ušla u istoriju svetske avijacije jer je prva na svetu oborila neprijateljski avion sa zemlje.

NEĆETE VEROVATI KOJI SRBIN JE PRVI LETEO AVIONOM Aprila 1910. dobio je ponudu koja se ne odbija
Shutterstock

Prvi srpski pilot je definitivno bio Mihajlo Petrović, ali prvi putnik bio je naš tadašnji prestolonaslednik srpskog prestola Aleksandar I Karađorđević. To se dogodilo aprila 1910. godine. 

Uvidevši ogroman potencijal ratne avijacije i kao već jedan od komandanata srpske vojske, budući vrhovni zapovednik naše vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, regent Aleksandar insistira da se što pre formira srpsko ratno vazduhoplovstvo. 

NEĆETE VEROVATI KOJI SRBIN JE PRVI LETEO AVIONOM Aprila 1910. dobio je ponudu koja se ne odbija Wikipedia
 

Već 1912. godine Kraljevina Srbija osniva svoju Komandu vazduhoplovstva i tako se uvrštava među prvih petnaest zemalja na svetu koje su imale vojnu avijaciju, i ušla u prvih pet koje su je upotrebile u ratnim dejstvima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Još pre toga, po naređenju vojvode Radomira Putnika, srpska vojska formira vazduhoplovna odeljenja u sve četiri armije koje su činile vojnu silu Kraljevine Srbije. Već 1909. godine, kupljena su i četiri balona kojima je komandovao prvi srpski vazduhoplovni oficir, kapetan, rodom iz Aranđelovca, Kosta Miletić, dok je Aleksandar Karađorđević bio prvi Srbin koji je leteo avionom.

NEĆETE VEROVATI KOJI SRBIN JE PRVI LETEO AVIONOM Aprila 1910. dobio je ponudu koja se ne odbija ilustracija
 

I ne samo to, srpska vojska je ušla u istoriju svetske avijacije jer je prva na svetu oborila neprijateljski avion sa zemlje. Artiljerijski kaplar dopunskog bataljona artiljerijskog puka “Tanasko Rajić“, Radoje “Raka” Ljutovac iz Trstenika, 30. septembra 1915. godine iznad Kragujevca, oborio je austrougarski bombarder marke “Ferman”, koji je pao u sred Kragujevca, u ulicu Prestolonaslednika Petra, odmah pored kuće domaćina Obrena Jankovića.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading