TESNO SU POVEZANE SA SVETOM MRTVIH Sve što je rekla rusalja uskoro će se, veruju Vlasi, i ostvariti (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Rusalka je jedna od vodenih vila iz narodnih verovanja slovenskih naroda, a kod Vlaha rusalja je žena u koju se uselila ista na Duhove ili Trojice.

TESNO SU POVEZANE SA SVETOM MRTVIH Sve što je rekla rusalja uskoro će se, veruju Vlasi, i ostvariti (FOTO/VIDEO)
Printscreen/Youtube/Stigmatik

Literatura o rusalkama prilično je velika, i ona je dokazala neslovensko poreklo imena rusalki. Narodna etimologija dovela je rusalke u vezu sa rečju ruslo (potok), te nam je tako mnogo doprinela za izučavanje rusalki.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Bethany van Rijswijk (@flower_lore)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naslednice vila kod Rusa izgleda da su bile rusaljke. Ovo ime novijeg je datuma, i postalo je od rimskog rosaria ili pascha rosarum. Zamena imena vila u rusalke izvršilo se u doba primanja hrišćanstva (ili možda nešto ranije), pa se onda naziv rusalka raširio po mnogim slovenskim zemljama i van Rusije, iako je prapostojbina vila u Rusiji.

Tako imamo u Bugarskoj: rusalna grobišta; u Srbiji: crkva Svete Bogorodice Rusalije ili Svete Trojice Rusalije u okolini Niša; u Sloveniji (blizu hrvatske granice) kod Metlike tri crkve jedna do druge pod imenom Rosalnice.

Svojstva vila i rusalki su ista, i rusalke kao i vile žive u vodi, poljima i šumama. I njih se Rusi boje, kao i Srbi svojih vila ili Bugari svojih samovila. Mitska bića slična vilama i rusalkama kod Čeha bi bila Vodni Panny; kod Slovaka – Vodopanenky, koje izlaze katkad iz svojih kristalnih dvorova na zabave mladeži; kod Lužičana – Wodne jugfry; kod Poljaka – Bogunki, koje opet vuku nesmotrene u vodne dubine.

U mitologiji Istočnih Slovena to su natprirodna bića zamišljana u obliku dugokosih lepih mladih devojaka, koje u noćima mladog meseca igraju na proplancima, ovenčane zelenim vencima. Neprijateljski su raspoložene prema ljudima. Često mame prolaznike, zadaju im različite zagonetke ili ih ubijaju glasnim smehom.

To su, u stvari, duše umrlih devojaka, prvenstveno utopljenica ili onih koje su umrle nasilnom smrću. U nedelju posle Duhova one izlaze iz vode, hodaju po polju ili se penju na drveće. Opasno je da se te nedelje bilo ko kupa u reci ili jezeru, jer ga rusalke mogu odvući u dubinu. Razni običaji pokazuju da su rusalke tesno povezane sa vodom i rastinjem, ali i sa svetom mrtvih.

TESNO SU POVEZANE SA SVETOM MRTVIH Sve što je rekla rusalja uskoro će se, veruju Vlasi, i ostvariti (FOTO/VIDEO) vikipedija/Rusalke
 

Po predanju, večito su mlade i lepe, sa dugim raspletenim riđim kosama spuštenim niz leđa. Ako bi neko čuo pesmu rusalki, ili ako bi ih kako ugledao pri igri, namah bi onemeo. Rusalke takođe primamljuju i dave ljude, kojima nisu baš naklonjene. Najjače sredstvo protiv rusalki je pelin, a koristan je i beli luk.

Rusalke obitavaju sa vodenjacima, a katkad i same u manjim rekama i jezerima gde vodenjaka nema.

Imaju svoju kraljicu koja ih doziva trubom i podređena je kralju vodenjaka.

TESNO SU POVEZANE SA SVETOM MRTVIH Sve što je rekla rusalja uskoro će se, veruju Vlasi, i ostvariti (FOTO/VIDEO) WIKIMEDIA COMMONS/Rusalja
 

Foto: WikimediaCommons/Jacek_Malczewski

RUSALJE KOD VLAHA

U neke žene se na Duhove ili Trojice usele vile i odvedu ih na putovanje u svet mrtvih. One tada znaju šta će se dogoditi u budućnosti.

U Timočkoj Krajini žene uoči Silaska Svetog duha na apostole, odnosno Duhove ili Trojice, obuzima strepnja. U neke od njih tada će se useliti vile i odvesti ih na jedinstveno putovanje - u svet mrtvih. Kroz te će žene govoriti pokojnici, a kad se vrate iz nesvesti, sporo i u bolovima, znaće šta će se desiti u budućnosti. To su rusalje ili rusaljke, koje se pominju u nekim pisanim spomenicima još iz 13. veka! Ovaj obred u tesnoj je vezi s prastarim verovanjem u zagrobni život.

Pomane, daće mrtvima, čak direktno prethode rusaljama - daće su obilne u dva po podne, a padanje u trans dešava se u pet.

Pomane

Na stolovima iznetim napolje ređaju se jela za dušu umrlih: kvasan hleb ukrašen znakom krsta i „zmijama“; pogača azima (od grčke reči, što znači presan hleb), proja, so, vino, rakija, pečenje, ofarbana jaja, kuvano žito i voštana sveća savijena u kolut, koja stalno gori. Obavezni su i strukovi belog luka (usturoj), koji rasteruju zle duhove.

Posle daće, iznenada, uz vrisak koji ledi krv u žilama, i bolni jauk koji cepa srce, rusalja kao proštac pada na zemlju. Tada je bez svesti i ne reaguje na bol - 1934. godine jedan beogradski akademik rusalji je zabijao igle pod nokte istražujući taj fenomen, ali ona nije reagovala...

Kad je zaposedne duh, dakle, rusalja pada na zemlju, i tada se na nju bacaju svi prisutni, da je uhvate za ruke i ne dozvole joj da se udara u grudi i ubije se. Po nekoliko muškaraca drži joj tada jednu ruku, jer rusalja u tom stanju raspolaže natprirodnom snagom. Oči su joj zatvorene, a pesnice grčevito stegnute. Govori naizgled nepovezano, ponekad pljuje na one što je drže, a narod što stoji okolo zapomaže: „A luvato rusalji! A luvato!“ Na vlaškom to znači: „Uzeli su je duhovi! Uzeli su je!“.

Prastara melodija

Posle pada rusaljke, iz grupe okupljenih izdvoje se tri muškarca - tri kralja, i tri mlade, lepo obučene devojke - kraljice. Njih šestoro uhvati se u kolo oko pale rusaljke („odigravaju joj bolest“), a gajdaš „karabaš“ ponavlja jednu istu određenu prastaru i žalosnu melodiju.

Prvi kralj u rukama ima nož, beli luk, pelin i belu radu, i izgovara mistične reči. Rusaljku pomeraju na poljani, prenose je na tri, pet ili devet različitih mesta, i svaki put oko nje igraju dok ne se ne probudi i ne ustane. 

Kad se rusalja vrati svesti, počinje da plače. Ne seća sa šta se dešavalo s njom ni šta je govorila, ali oni koji su je držali zapamtili su svaku reč. Jer sve što je rekla uskoro će se, veruju Vlasi, i ostvariti.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading