MAGIJSKO PRIZIVANJE KIŠE Dodole su jedna od najstarijih tradicija slovenskih naroda (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

Dok Ilija preti sušom, dodole prizivaju kišu

MAGIJSKO PRIZIVANJE KIŠE Dodole su jedna od najstarijih tradicija slovenskih naroda (FOTO/VIDEO)
vikipedija

Dodolske pesme su tipične obredne, ritualne pesme, koje, za razliku od ostalih obrednih lirskih pesama, nisu vezane za određeni datum u godini ili praznik, već su izvođene prilikom velikih letnjih suša. Najčešće su se pevale od Đurđevdana do Petrovdana i to četvrtkom.

Printscreen/Youtube
 

Tada su obično, mlade devojke, maskirane u lišće i granje (kao simbol bujanja vegetacije) obilazile seoske kuće i izvodile dodolski ritual (pevanje dodolskih pesama uz ritualni ples). Domaćin bi tada „dodole“ polivao vodom i time magijski prizvao kišu.

Ceo dodolski ritual potiče iz predhrišćanskog vremena i predstavlja jedan od najstarijih tradicija slovenskih naroda.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Četvrtak je verovatno nekada bio posvećen slovenskom bogu groma, Perunu. U nekim slovenskim jezicima četvrtak se i zove perendan.

Izvođači dodolskog obreda


Dodolske pesme izvode dodole (peperude, peperuše, peperone, barbaruše), a glavna među njima je nevina devojka.

Izvođenje dodolskog obreda


Uoči dana kada će ići u dodole devojke su čupale krst sa neznanog groba i potapale ga u reci. One idu i u crkvu i pometu je, pa smeće odnesu na reku, gde se i same okupaju. Devojke idu po selu, od kuće do kuće, te pevaju pesme i slute da udari kiša. Jedna od devojaka se skine naga do pojasa, pa se uveže i obloži različitim travama i cvećem tako da joj se koža ne vidi nigde nimalo. Kada dođu pred kuću onda naga dodola igra sama sitnim koracima, a ostale stanu u red i pevaju. Potom domaćica ili neko drugi vodom iznesenom iz kuće poliva dodolu dok ova igra i okreće se. Ceo ovaj postupak predstavlja svojevrsnu imitativnu magiju.

vikipedija
 

Problem pripeva


Sve dodolske pesme imaju pripev ”oj, dodo, oj, dodo le” ili ”oj, dodo le, moj božo le”, čije značenje nije najjasnije.

Slovenski nazivi za dodolu neposredno su vezani za slovenskog boga gromovnika, Peruna. Nakon primanja Hrišćanstva Srbi ne odbacuju u potpunosti kult boga Peruna, već njegove moći pripisuju Svetom Iliji.

Veliki broj dodolski pesma je sakupio Vuk Stefanović Karadžić. Danas dodole još uvek postoje, ali uglavnom kao deo kulturno umetničkih društava i u obliku očuvanja tradicije od zaborava.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading