SRPSKA PEŠADIJA BRŽA OD FRANCUSKE KONJICE Vojne trupe za 45 dana prevalile put od 600 kilometara!

J. K.

12:27

Zanimljivosti 0

Poznate su priče da je srpska pešadija u želji za oslobođenjem otadžbine nastupala brža od francuske konjice.

SRPSKA PEŠADIJA BRŽA OD FRANCUSKE KONJICE Vojne trupe za 45 dana prevalile put od 600 kilometara!
Shutterstock

 

Prvi svetski rat je za Srbiju istovremeno bio jedna velika Golgota propraćena neviđenim razmerama razaranja, a i Vaskrsnuće koje je iznenadilo čitavu Evropu, od neprijateljskih Centralnih sila do savezničke Antante.

Priča o celom ratu je neverovatna, a tako velika tema zaslužuje opširno sagledavanje svih događaja iz svih uglova. Tema ovog teksta je zapravo oslobođenje Beograda, čija se 104. godišnjica obeležava ovog novembra.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Put u oslobođenje srpske prestonice je zapravo počeo 2 godine pre 1918. godine, kada je osavajanjem Kajmakčalana otvorena kapija Srbije. Velike žrtve su bile potrebne za ostvajanje ovog visa i utvrđivanje i pripremu za ono što će uslediti 2 godine kasnije.

1918. godine je usledio proboj Solunskog fronta, glavnicu operacija na proboju je izvršila vaskrsla srpska vojska uz pomoć savezničkih trupa na drugim sektorima. Nakon proboja u noći između 14. i 15. septembra Prva srpska armija pod komandom vojvode Petra Bojovića prevalila je put od 600 kilometara za samo 45 dana, što je do tog trenutka bilo nezabeleženo u istoriji ratovanja.

Poznate su priče da je srpska pešadija u želji za oslobođenjem otadžbine nastupala brža od francuske konjice, a Luj Franše, komandant savezničkih trupa, je  poslao čuveno naređenje vojvodi Bojoviću da uspori, pošto je srpsko napredovanje bilo silovito.

Srbija i Beograd su bili u ruševinama i opljačkani. Godine okupacije su bile izuzetno teške, pljačke, ubistva civila i razaranja su bila ogromna.  Beograd je bio najrazoreniji grad Evrope,a nekoliko dana pred njegovo oslobođenje bio je opljačkan od strane Nemaca.

Bojović i njegovi vojnici uz prećutnu dozvolu regenta Aleksandra, oglušuju se o naredbe komandanta saveznika i 1. novembra 1918. godine umarširali su u Beograd i u nastupanju preko Dunava i Save oslobađaju Banat, Bačku, Baranju, Srem, Slavoniju.

Prvi je u Beograd ušao 7. pešadijski puk, zato što su ga činili vojnici iz glavnog grada. Beograd je dočekao slobodu. Ujutro, 1. novembra 1918, posle nezadrživog naleta elitnih srpskih divizija – Dunavske, Moravske i Drinske, na ulicama srpske prestonice pojavili su se prvi oslobodioci!

Za hrabro držanje u ratu Beograd je 1920. godine odlikovan francuskim „Krstom viteza Legije časti“ postavši jedini grad van Francuske koji nosi to odlikovanje.

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

 

BONUS VIDEO 

OSMANLIJE UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

Zanimljivosti

10:00

20 april, 2024

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

Komentari(0)

Loading