IŠČEZLA ISTORIJA DUGA 2000 GODINA Banov Manastir je utvrđenje koje je postojalo na prostoru današnjeg sela Banoštor čija tačna lokacija je nepoznata (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

13:00

Zanimljivosti 0

Na prostoru Banoštora je još u doba Rimljana postojao kastrum pod imenom Bononija ili Malata čiji tačan položaj do danas takođe nije utvrđen

IŠČEZLA ISTORIJA DUGA 2000 GODINA Banov Manastir je utvrđenje koje je postojalo na prostoru današnjeg sela Banoštor čija tačna lokacija je nepoznata (FOTO/VIDEO)
Printscreen/Youtube/Miroslav Farkaš/Tvrđava Banoštor, Banov Manastir

Banoštor odnosno Ban Monoštra ili Banov Manastir je utvrđenje koje je postojalo na prostoru današnjeg istoimenog sremskog sela i čija je tačna lokacija danas nepoznata.

Na prostoru Banoštora je još u doba Rimljana postojao kastrum pod imenom Bononija ili Malata čiji tačan položaj do danas takođe nije utvrđen, ali je verovatno na njegovim osnovama podignuto srednjovekovno utvrđenje koje je nazivano Keu, Keve i Kuet i koje je predstavljalo sedište okruga.

 

 

Kroz istoriju selo je poznato kao Banmonostor, Banostar, Banoštar, Bononija, Malata, Petrik, Petrikon na grčkom ili, Kew, Kw, Kõ, sa istim značenjem – stena, samo u mađarskom prevodu, a sve u zavisnosti od toga pod čijom je vlašću bio i čije su ga vojske osvajale.

 

 

Ime Banoštar se dovodi u vezu sa Ban Monoštor, u prevodu, Banov Manastir i to tek od XIV veka, mada je manastir podignut u XII veku.. Međutim, taj termin se vezuje za Bačku, Banat i Baranju, ali ne i za Srem. Svugde gde je bio manastir, u spomenutim krajevima, na starim kartama, pisalo se Monoštor.

 

 

U njemu je 1150. godine mađarski palatin sa titulom bana i srpski princ Beluš podigao benediktanski samostan koji je po njemu nazvan Banov Manastir odnosno Ban Monoštra što je tokom vekova postao naziv i za samu tvrđavu (kako prvi put pominje 1473. godine), kao i za naselje koje se oko nje razvilo.

 

 

Tatari su na svom pohodu po istočnoj Evropi 1241. godine opljačkali i porušili utvrdu, posle čega ju je u XIV veku ponovo podigao i obnovio mačvanski ban Janoš Maroti.

 

 

Tokom svog osvajačkog pohoda na kraljevinu Mađarsku u prvoj četvrtini XVI veka Osmanlije su, između ostalog, zauzele i razrušile tvrđavu u Banoštoru koja posle toga više nije obnavljana, zbog čega je tokom vekova iščezla.

Selo Banoštor na mapi:

 

 

Izvor: vikipedija, topsrbija

Komentari(0)

Loading