OVU ISTORIJSKU ČINJENICU SIGURNO NISTE ZNALI Grad koji je za vreme Velikog rata bio srpska prestonica na čak 13 dana!

J. K.

16:00

Zanimljivosti 0

Rat je 1914. godine zahvatio Srbiju i primorao je državni vrh na povlačenje iz Beograda ka unutrašnjosti zemlje.

OVU ISTORIJSKU ČINJENICU SIGURNO NISTE ZNALI Grad koji je za vreme Velikog rata bio srpska prestonica na čak 13 dana!
Printscreen

 

Usled povlačenja dogodilo se da jedna mirna varošica na jugozapadu zemlje postane ratna prestonica Srbije i poprište prave istorijske drame.

Raška je mala varoš smeštena u jugozapadnoj Srbiji, između Kopaonika i Golije, u dolini gde se Trnavska reka uliva u Rašku, a nešto dalje i Raška u Ibar. Iako malo mesto, reč je o gradu neverovatne istorije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Raška je u jesen 1915. u vreme kada je imala tek nešto više od 1.000 stanovnika, 13 dana bila ratna prestonica Srbije!

Usled ratnih strahota u ovu malu srpsku prestonicu sjatila se cela zemlja sa kraljem Petrom, regentom Aleksandrom, Nikolom Pašićem i ostalim članovima vlade na čelu.

Najznačajnije mesto u celoj zemlji tih dana je postala kuća raške porodice Kursulić. Upravo tu je, od 31. oktobra do 12. novembra 1915. održano čak 11 sednica vlade Kraljevine Srbije na kojima se raspravljalo o daljoj sudbini zemlje i naroda.

Kuća Kursulića, dobrostojećih lokalnih trgovaca, potrajala je do današnjih dana i u njoj se od 2015. nalazi gradska biblioteka i Centar za kulturu i obrazovanje „Gradac“ u čijem sklopu je i galerija savremene umetnosti.

U sobi se mogu videti brojne fotografije, dokumenta, naoružanje, uniforme, kao i zavidan broj umetničkih predmeta i komada originalnog nameštaja iz tog perioda.

Ipak, najvredniji eksponat ove trajne postavke je retko fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, najznačajnijeg ćiriličnog spomenika srpsko-slovenske pismenosti iz 12. veka.

Raška na mapi:

 

 

(Izvor: Istorijski zabavnik)

Komentari(0)

Loading