MISTERIJA ŠEST STABALA NADOMAK PROLOM BANJE Legenda kaže da se vojska kneza Lazara pričestila na ovom mestu pred Kosovski boj

Lepote Srbije

11:00

Zanimljivosti 0

Srbija je puna misterioznih i tajantvenih mesta za koja nauka nema objašnjenja, a jedno od njih su i 6 šljiva koje se nalaze oko crkve Lazarice blizu Prolom Banje i koje se uvrću oko svoje ose.

MISTERIJA ŠEST STABALA NADOMAK PROLOM BANJE Legenda kaže da se vojska kneza Lazara pričestila na ovom mestu pred Kosovski boj
Printscreen

Crkva Lazarica je jedina crkva-brvnara u ovom kraju i posvećena je srpskom caru Lazaru. Nalazi se 2,5 kilometara od Prolom Banje, a sagrađena je u 19. veku na temeljima starog hrama iz 14. veka. Njen današnji naziv je Hram svetog vaskresenja Lazara.

U porti Lazarice rastu šljive čija se stabla uvijaju u istom smeru.

Za ovo ne postoji naučno objašnjenjenje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Stabla se uvek uvijaju iz korena, uvek u istom smeru, uvek ih je šest. I kako se jedna osuši, na njenom mestu izraste nova šljiva sa vretenasto uvijenim stablom. Ove šljive nikada nisu imale ploda.

Legenda kaže da su okrenute ka Kosovu prateći vojnike koji su se ovde pričestili pred bitku na Kosovu, 25. juna 1389 godine.

Vojnici su posle pričešća šest puta obilazili crkvu moleći se za dobar ishod bitke na Kosovu. Kako se vojska okretala, tako su se  šljive okretale za njima i uvijale u tom smeru.

I od tog vremena one rastu na ovaj način. Vojnici su se zakleli da će pri povratku iz bitke uraditi obrnutu litiju i tada bi se šljive rasplele. Ali oni se nikad nisu vratili. Od tada šljive tvrdoglavo odbijaju da se raspletu.

Čak i kad su stara stabla odumirala, u dvorištu su nicala nova i uvijala se, ali ih je bilo samo šest.

Kažu da se na Vidivdan ovde čuje topot konja, zveket oružja, a kažu i da se na lišću pojave žute kapi – suze za herojima koji su dali život za svoju zemlju i za izgubljenom bitkom. A to su samo neka od mnogih predanja vezana za ovo magično mesto.

MISTERIJA ŠEST STABALA NADOMAK PROLOM BANJE Legenda kaže da se vojska kneza Lazara pričestila na ovom mestu pred Kosovski boj Printscreen
 

 

 

Komentari(0)

Loading