ZBIRKA MUZEJA U ČAČKU Ostaci spaljenog pokojnika i bronzani nakit, sadržaj pogrebne urne iz srednjeg bronzanog doba

Lepote Srbije

19:30

Zanimljivosti 0

Oko 1500 – 1200 godina p.n.e, pronađene na arheološkom lokalitetu Dubac u selu Jančiči na planini Kablar u blizini Čačka, zapadna Srbija. Pored delova ljudskih kostiju, u urni su se nalazili i ostaci praistorijskog nakita – fibula, privezaka, ogrlica i prstenastih ukosnica.

ZBIRKA MUZEJA U ČAČKU Ostaci spaljenog pokojnika i bronzani nakit, sadržaj pogrebne urne iz srednjeg bronzanog doba
Printscreen/Facebook

Arheološko iskopavanje humke VIII na lokalitetu Dubac u selu Jančići na Kablaru predstavlja nastavak zaštitinih radova na ovoj nekropoli pod humkama, koja je poznata stručnoj javnosti već duži niz godina po rezultatima istraživanja tumula obavljenih sredinom 80-tih godina XX veka.

Tada je ispitan srazmerno veliki broj pretežno skeletnih grobova sa čestim nalazima bronzanog nakita, među kojima ima vrlo retkih ili unikatnih primeraka. Zbog mogućnosti postojanja sličnih grobnih celina, kao i konstantne ugroženosti lokacije stalnim širenjem obradivih površina i erozijom, odlučeno je da se nekoliko još uvek vidljivih tumula istraži i na taj način dopune saznanja o sahranjivanju u bronzano doba na ovom prostoru.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

U periodu od 6. do 21. oktobra 2014. godine ekipa Narodnog muzeja u Čačku je u okviru svog redovnog programa obavila arheološko istraživanje humke VIII na lokalitetu Dubac u Jančićima. Predmetnu humku odlikuje sasvim poseban sepulkralni ritual u odnosu na prethodno poznate. Ustanovljeno je da je nakon nivelisanja površine tankim slojem mrke zemlje bez nalaza, formirana veća površina kružnog oblika od krupnijeg kamenja, prečnika oko 8 m, najverovatnije jezgro, odnosno veća platforma, na kojoj je izvršeno polaganje grobova. Istražene celine sugerišu da su pokojnici gotovo isključivo spaljivani i polagani u keramičke urne. Nekolicina bronzanih nalaza predstavlja deo grobnog inventara, dok se jedan gvozdeni brijač može tumačiti kao dosta kasniji nalaz.

 

 

Česta dislociranost delova urne i kalcinisanih kostiju je po svoj prilici posledica rastresitosti zemljano - kamene strukture humke, prisustva šumske vegetacije, kao i erozivnih procesa kojima je njen izgled u potpunosti izmenjen i skoro u potpunosti ispran površinski deo kalote. Naknadna analiza keramičkog materijala daće više podataka o hronologiji nalazišta, ali se prilikom preliminarne autopsije moglo zaključiti da većina komada pripada srednjem bronzanom dobu. Stručnu ekipu su sačinjavali: rukovodilac radova viši kustos-arheolog mr Katarina Dmitrović, Vujadin Vujadinović, arheolog-pripravnik, Slobodan Bogojević, konzervator, Marko Bojović, fotograf, svi iz Narodnog muzeja u Čačku i Ljubinka Pavlović, student arheologije iz Čačka.

 

 

Izvor: čačak muzej, archeo serbia

Komentari(0)

Loading