PRVO SRPSKO "ALO" Telefonska linija koja je uspostavljena bila je u dužini od 300 metara (VIDEO)

Lepote Srbije

14:00

Zanimljivosti 0

Prvi telefonski razgovor u Srbiji vođen je u Beogradu 14. marta 1883. godine, sedam godina od uvođenja telefona u svetu. Sagovornici su bili udaljeni svega 300 metara. Kralj Milan je nakon toga odlučio da se u državni budžet za narednu godinu uvrsti i postavljanje telefonskih stanica u Beogradu, za potrebe dvora i vojske.

PRVO SRPSKO "ALO" Telefonska linija koja je uspostavljena bila je u dužini od 300 metara (VIDEO)
Printscreen

Zasluge za prvi telefonski razgovor u Srbiji pripada Panti Mihajloviću. On je od rodnog Bogatića, preko Šapca, Beča, Berlina do Njujorka sticao znanja koje je kasnije primenio u Srbiji.

 

 

Željko Sarić, viši kustos i rukovodilac Službe za izložbene aktivnosti u PTT muzeju kaže da je prvi razgovor obavljen sa prvog sprata Geodetskog odeljenja Ministarstva vojnog, u zgradi koja se popularno nazivala "Tri lista duvana" i Inženjerske kasarne na Paliluli.

Telefonska linija koja je uspostavljena bila je u dužini od 300 metara.

Prvi razgovor obavio je Tihomir Teša Nikolić, ministar vojni sa inženjerskim kapetanom Kostom Radosavljevićem.

Sarić ističe da je eskponat "Simens-halske" iz 1882. godine verovatno prvi telefonski aparat koji je koristio Panta Mihajlović, šest godina posle pojave prvog telefona u svetu.

 

Viši kustos muzeja PTT-a detaljno je objasnio proces uspostavljanja veze.

Prvo mora da se okrene induktor, a lokalna baterija je ta koja napaja mikrofon.

"Kada se okrene induktor, šalje se signal centrali. Telefonistkinja čuje signal, zvoni i pošto ima broj, pada klapna na centrali kada se zove. Kažete sa kim želite da uspostavite vezu, telefonistkinja uzima kabl, spaja ručno i okreće induktor. Pozvanom korisniku zvoni telefon i uspostavlja se veza", objašnjava Sarić.

Izvor: rts

Komentari(0)

Loading