"DŽIGERICE TI LI SI MESO" Kako su stanovnici Paraćina dobili čudan nadimak

M. M.

20:00

Zanimljivosti 0

Paraćinci se više ne stide svog nadimka, već se ponose njime.

džigerica
Shutterstock

Jagodina je kao deo Beogradskog pašaluka oslobođena od Turaka, pre Paraćina koji se nalazio u Niškom pašaluku. Inače od centra Jagodine do centra Paraćina, drumom ima 20,75 kilometara. Po oslobođenju od Turaka Knjaz Miloš je želeo da poseti Paraćin.

Pošto je to bila prva zvanična poseta neke tako ugledne ličnosti Paraćinu, Paraćinci nisu imali nikakvih iskustava u organizovanju dočeka. Zato su se obratili svojim komšijama iz Jagodine za savet. Jagodinci su kao i svaki dobar komšija "iskreno" posavetovali Paraćince, da Knjaza dočekaju sa džigericom u hladu topola, jer on to mnogo voli. U to vreme iznutrice su jeli samo Cigani, ali Paraćinci su ipak poslušali Jagodince.

Dočekali su knjaza sa džigericom napolju, u hladu topola. Prašina i mace koje su letele od topola su upotpunile očajan utisak koji je na knjaza ostavila džigerica tako da je Knjaz navodno izgovorio čuvene reči:


- Džigerice i ti li si meso, Paraćinci i vi li ste ljudi?


Posle toga je Knjaz ljut otišao ne popivši ni čašu hladne vode u Paraćinu.
Od te sramote sa Knjazom, Paraćincima je ostao nadimak džigerani.

 

OSMANLIJE UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

Zanimljivosti

10:00

20 april, 2024

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

Komentari(0)

Loading