NAJČUDNIJA BOGOMOLJA NA SVETU Najstarija crkva u Beogradu napravljena je od municije (VIDEO)

Lepote Srbije

14:00

Zanimljivosti 0

Najstariju srpsku crkvu koja ima bolnu istoriju krase lusteri napravljeni od puščanih i pištoljskih metaka, topovske municije, srpskih oficirskih sablji i delova vojničkih sanduka

NAJČUDNIJA BOGOMOLJA NA SVETU Najstarija crkva u Beogradu napravljena je od municije (VIDEO)
Shutterstock

Nekada barutni magacin, Crkva Ružica, najstarija svetinja u Beogradu i najinteresantnija bogomolja, ima jedinstvene lustere na svetu.

Ovi magični lusteri odnosno polijelej koji privlače posebnu pažnju crkve, koja se "krije" u zidinama Kalemgdana, napravljeni su od puščanih i pištoljskih metaka, srpskih oficirskih sablji, topovske municije i delova vojničkih sanduka. Delo je stručnjaka nekadašnjeg Vojnog zavoda iz Kragujevca.

NAJČUDNIJA BOGOMOLJA NA SVETU Najstarija crkva u Beogradu napravljena je od municije (VIDEO) Printscreen/Youtube
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Izgled i značenje ovih lustera više puta su pogrešno tumačeni, međutim, njihova simbolika je isključivo vezana za Prvi svetski rat.


- Polijelej označava "svetla sa puno ulja", a to nas vraća na simboliku kandila - objašnjava otac Duško. - Kandilo palimo radi svog molitvenog i duhovnog uznošaja. Ta svetlost i molitvene suze koje stalno kaplju na oružje potrebni su da svetle sa porukom da više nikad ne bude takvog bezumlja kakav je bio Prvi svetski rat - svojevremeno je medijima objasnio jedan od starešina crkve Ružice otac Duško Jovičić.

A, otkud baš da luster bude od metaka i druge municije?


Bogorodičina crkva Ružica, naime, u 18. veku bila je barutni magacin, koji je od 1867. do 1869. godine pretvoren u vojnu crkvu. Porušena je tokom Prvog svetskog rata a obnova je završena 11. oktobra 1925. godine.


Prilikom ove obnove napravljene su i dve statue, koje su izlivene od topovskih čaura. Jedna predstavlja kopljanika cara Dušana, a druga pešadinca iz Balkanskih ratova. Radovi su nastavljeni i posle rata, kada je popravljen vodovod i podignuta kapija kod oltara. Najveći radovi su vršeni 1937. kada je izgrađena kapela Svete Petke, trem i crkveni dom, koji je uništen tokom bombardovanja 1944.

Po narodnom predanju, Ružica se nalazila na istom mestu kao i sada, jer je narod poštovao izvor Svete Petke, koji je proticao ispod temelja crkve Presvete Bogorodice.


Veruje se da je ova bogomolja zapravo zadužbina jedne od tri sestre - Ružica, Marica i Cveta. Pripoveda se da su sve tri na prostoru beogradske tvrđave podigle po jednu crkvu, i nazvale su ih svojim imenom.
Ipak, sve do danas, istorija nije uspela da pruži odgovore na pitanje ko i kada je sagradio crkvu Ružicu.

Izvor: Telegraf.rs 

Komentari(0)

Loading