ŽIVI FOSIL PRED NESTAJANJEM Veličanstvena vrsta ribe MORUNA (VIDEO)

Lepote Srbije

12:00

Zanimljivosti 0

Mnoge divlje životinje u Srbiji su toliko ugrožene da ih je prava retkost videti u prirodnom staništu. Ipak, nije nemoguće.

ŽIVI FOSIL PRED NESTAJANJEM Veličanstvena vrsta ribe MORUNA (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Moruna (Huso huso)

Moruna je najkrupnija jesetarska vrsta u Dunavu, a ujedno i najveća slatkovodna riba koja je u kasnijim istorijskim periodima imala reputaciju kralja među ribama. Morune kasno dostižu polnu zrelost i mogu živeti do 100 godina. Među svim jesetarskim vrstama, koje potiču čak iz vremena dinosaurusa, moruna je jedini predator.

„Hronike iz 11. veka spominju morune kao deo važnih obroka trupa koje su marširale duž gornjeg toka Dunava u Austriji. U našim krajevima, moruna se izlovljavala zbog svoje ikre od koje se pravio kladovski kavijar, koji je bio poznat u celom svetu, a naročito među američkom elitom koja je plaćala i do 5.000 evra za kilogram kavijara“, priča Ivana Grubišić iz organizacije WWF.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ona kaže i da su jesetre najugroženija grupa životinja na svetu, sa samo nekoliko preostalih prirodnih staništa koja im pružaju adekvatne uslove za opstanak. Jedan od regiona u Evropi gde i dalje postoje prirodne populacije jesetri jeste donji tok reke Dunav, nizvodno od hidroelektrane „Đerdap II”, i severozapadni deo Crnog mora. Migratorni putevi jesetarskih vrsta su veoma podložni uticajima fizičkih barijera kao što su brane.

Migratorni tok Dunava u Srbiji presečen je hidorelektranom Đerdap, poznatom i kao „Gvozdena kapija”, koja se nalazi na granici Srbije i Rumunije. Nakon izgradnje brane, ribe ostaju zarobljene nizvodno i pokušavaju da pronađu mesta za mrest, dok veliki deo njih ne može da završi svoj migratorni put do mrestnih područja uzvodno od brane.

„Pored brane, veliki faktori ugrožavanja ove jesetarske vrste jesu prekomerno izlovljavanje i krivolov, eksploatacija rečnih nanosa i zagađivanje vode. U Srbiji se od 2016. godine sprovodi projekat Održiva zaštita jesetri donjeg toka Dunava kroz sprečavanje krivolova i ilegalne trgovine, koji koordiniše WWF Austrija, a sprovode WWF kancelarije u Austriji, Bugarskoj, Rumuniji, Srbiji i Ukrajini, zajedno sa Upravom rezervata biosfere Delta Dunava u Rumuniji i Institutom za zoološka istraživanja u Nemačkoj“, kaže Ivana Grubišić i dodaje da je WWF povodom Svetskog dana migratornih vrsta ribe kreirao virtuelnu izložbu o jesetrama, koju može svako besplatno da poseti.

Komentari(0)

Loading