PRVA JUGOSLOVENKA KOJA JE PREPLIVALA LAMANŠ U čast ovog podviga snimljen je film "Ispravi se, Delfina"

Dana 9. septembra 1969. godine tačno u 20 časova i 5 minuta Atina Bojadži je, više daveći se nego plivajući, isplivala na drugu obalu Lamanša kao prva jugoslovenka koja je preplivala ovaj kanal (pre nje Lamanš je preplivao jedini Jugosloven Niko Nestor još 1959. godine).

PRVA JUGOSLOVENKA KOJA JE PREPLIVALA LAMANŠ U čast ovog podviga snimljen je film "Ispravi se, Delfina"
Printscreen

U čast ovog podviga 1977. snimljen je film "Ispravi se, Delfina" sa Nedom Arnerić u glavnoj ulozi. Bojadži je bila jedan od saradnika na filmu i u nekim scenama je plivala umesto Nede.

Za taj podvig joj je trebalo 13 časova plivanja. Nije bilo dovoljno stati na kopno već je trebalo izaći na suvo i stati sa obe noge na tlo i to tako da joj talasi ne zapljuskuju noge. Taj zadnji deo skoro da nije ispunila. Ispuzala je na rukama, bauljala je i jedva se uspravila. Onda je odmah pala u nesvest. Dok su je na tlu tresli napadi groznice, drugi su se radovali. Ali ne i ona.


U to vreme ona je bila udana, majka sina (4 godine), sa osrednjim porodičnim budžetom, mnogo je toga žrtvovala trenirajući punih godinu dana da postigne ovaj uspeh.

PRVA JUGOSLOVENKA KOJA JE PREPLIVALA LAMANŠ U čast ovog podviga snimljen je film Printscreen
 

 


Stanovnica Ohrida u Makedoniji, dok je plivala ka obali Engleske napale su je meduze, jedna se i prilepila za nju, ali je nije ozledila jer je Atina bila namazama debelim slojem zaštitne masti. Najveći neprijatelj je bila hladna voda (oko 16 stepeni), a prve znake umora Atina je pokazala nakon sedam sati plivanja.


U jednom momentu je i sama povikala da ne može više, a kako je vreme odmicalo to su krize bile češće i jaće. Čak je i jecala iz mora da ne može više pa su se mnogo plašili da bi ona možda mogla u očaju da pokuša da se uhvati za čamac, čime bi bila odmah diskvalifikovana.


U štampi su nakon Atininog uspeha na par mesta izašle stravično potresne fotografije na kojima se vidi kako baulja po obali, izraz njenog lica je bio užasno bolan. Uspeh je to bio zaista, ali, da li je to zaista vredelo tolikog truda i patnje?
 

 

 

Komentari(0)

Loading