POSTOJI ILI "NE POSTOJI BUREK SA SIROM" Natpis kojim se hvali jedan veseli Bošnjak umesto da se svojim neznanjem hvali lokalno u svojoj mahali

Lepote Srbije

08:21

Zanimljivosti 0

Pa da ne bi ni bilo po onoj “čega se budala ponosi, toga se pametan stidi”, evo kratkog uputa za upotrebu bureka.

burek sa mesom
Shutterstock/burek s mesom

Dakle, da se pri upotrebi reči “burek” radi isključivo o obliku jela, a ne o vrsti punjenja pokazuje sledeći primer, kako se zovu tri najpopularnija bureka u Turskoj:

1. Burek od mesa: „kiymali börek“
2. Burek od sira: „peynirli börek“
3. Burek od krompira: „patatesli börek“


Ako jako pažljivo čitate, gle čuda, možete primetiti da se reč “burek” pojavljuje nezavisno od punjenja.
Dakle, nikakve sirnice, krumpiruše, sponzoruše i deveruše. Jednostavno: burek s…..


Možda vas zanima:

Ta mantra da je burek samo od mesa, pojavila se u Bosni ne tako davno, jer u celoj se Bosni kao i u ostatku Balkana burek prodaje u “buregdžinicama” - (zašto baš to ime???) odnosno kako se u Turskoj zovu - „börekci“?

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 


Uostalom, u Turskoj se burek prodaje gotovo isključivo u „börekciju“, dok se u pekarama („ekmekci“) prodaje isključivo hleb, a slatko se prodaje u „pastane dükkani“.
Eto tako…


I za kraj…na turskom se savijanje kaže “bur” (otud i reč “savijača”), a cev se kaže “boru”.


A tek da Bošnjaci znaju da se burek već naveliko frkao na području današnje Makedonije (prvi zapisi o bureku potiču iz 1452. godine s područja Ohrida) dok u Bosni još nisu ni znali što je to…

 

 


Ili da pokrenemo novu temu zvanu ćevapi činjenicom da pre 1900. godine nije postojala ni jedna ćevabdžinica u Sarajevu, dok se još 1860. godine miris ćevapa naveliko širio iz beogradske kafane “Tanasko Rajić” nazvane prema srpskom junaku. Ćevape je pravio majstor Žika, vlasnik kafane, a rodom, naravno iz Leskovca.

Istorija je komplikovana kad počneš brkati legende i činjenice. Ali šta možeš kad su legende koji put toliko slatke…

Burek (bivša Jugoslavija)

U bivšoj Jugoslaviji reč burek nije nigde korišćena kao hiperonim (kao na primer pita, kolač), kao u turskom jeziku. Burek ima dve realizacije: jednu u Srbiji i Severnoj Makedoniji, a drugu u Bosni i Hercegovini (od sva tri naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata). Oba peciva se takođe prave i u Hrvatskoj i Sloveniji, gde su ih uveli uglavnom albanski i bosanski pekari počevši od 60-ih.

Izvor: vikipedija, alan.meniga

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading