PRVA JUGOSLOVENKA KOJA JE PREPLIVALA LAMANŠ U čast ovog podviga snimljen je film "Ispravi se, Delfina"
Dana 9. septembra 1969. godine tačno u 20 časova i 5 minuta Atina Bojadži je, više daveći se nego plivajući, isplivala na drugu obalu Lamanša kao prva jugoslovenka koja je preplivala ovaj kanal (pre nje Lamanš je preplivao jedini Jugosloven Niko Nestor još 1959. godine).

U čast ovog podviga 1977. snimljen je film "Ispravi se, Delfina" sa Nedom Arnerić u glavnoj ulozi. Bojadži je bila jedan od saradnika na filmu i u nekim scenama je plivala umesto Nede.
Za taj podvig joj je trebalo 13 časova plivanja. Nije bilo dovoljno stati na kopno već je trebalo izaći na suvo i stati sa obe noge na tlo i to tako da joj talasi ne zapljuskuju noge. Taj zadnji deo skoro da nije ispunila. Ispuzala je na rukama, bauljala je i jedva se uspravila. Onda je odmah pala u nesvest. Dok su je na tlu tresli napadi groznice, drugi su se radovali. Ali ne i ona.
U to vreme ona je bila udana, majka sina (4 godine), sa osrednjim porodičnim budžetom, mnogo je toga žrtvovala trenirajući punih godinu dana da postigne ovaj uspeh.
Printscreen
Stanovnica Ohrida u Makedoniji, dok je plivala ka obali Engleske napale su je meduze, jedna se i prilepila za nju, ali je nije ozledila jer je Atina bila namazama debelim slojem zaštitne masti. Najveći neprijatelj je bila hladna voda (oko 16 stepeni), a prve znake umora Atina je pokazala nakon sedam sati plivanja.
U jednom momentu je i sama povikala da ne može više, a kako je vreme odmicalo to su krize bile češće i jaće. Čak je i jecala iz mora da ne može više pa su se mnogo plašili da bi ona možda mogla u očaju da pokuša da se uhvati za čamac, čime bi bila odmah diskvalifikovana.
U štampi su nakon Atininog uspeha na par mesta izašle stravično potresne fotografije na kojima se vidi kako baulja po obali, izraz njenog lica je bio užasno bolan. Uspeh je to bio zaista, ali, da li je to zaista vredelo tolikog truda i patnje?

Ako imate ovu novčanicu, možete danas da je zamenite za 10.000 evra! Na ovom mestu možete da je predate uz naknadu
Poznavaoci bi platili mnogo novca da postanu ponosni vlasnici ovog novčića od 20 centi.

Milovan je bio Titova desna ruka, svuda sa njim putovao i jela mu pripremao: A onda ispričao kako je prošao kad je video ono što ne treba
Priča o Milovanu Mići Stojanoviću, život pod nadzorom, putovanja sa svetskim liderima, tajne dvora i kulinarske anegdote koje je zabeležio u knjizi

Evo kako je zaista umro Boško Buha: Nije hteo da ostavi čuvenu doktorku koju su trudnu držali u kavezu, u 17-oj jezivo skončao
27. septembra pre 82 godine poginuo je Boško Buha – dečak, partizan, borac protiv fašizma.

Vile sa Radana: Da li još uvek čuvaju blago i igraju vilinska kola?
Na jugu Srbije, između Lebana i Bojnika, Kuršumlije i Prokuplja, prostire se planina Radan – krajolik ispresecan gustim šumama, bistrim izvorima i tihim selima. Ali Radan nije poznat samo po prirodnim lepotama i čuvenoj Đavoljoj varoši, ovo je i planina obavijena legendama, naročito o vilama, koje narod i danas pominje s poštovanjem.

Kako nastaje dobra rakija – Od šljive do kazana, od kazana do čašice
U Srbiji se od davnina kaže da je rakija više od pića – ona je deo doma, običaja i tradicije. Od šljive u Šumadiji, kajsije u Vojvodini, pa sve do dunje i viljamovke u južnim krajevima, pečenje rakije predstavlja poseban događaj u životu porodice i sela. Nije se radilo samo o pripremi zimnice, već o ritualu u kojem se okupljala rodbina, komšije i prijatelji, dok je miris voća i dima iz kazana obavijao avlije.
Komentari(0)