LABUDOVI SU MONOGAMNE ŽIVOTINJE Ptica o kojoj govore mnoge legende

"Reka je život, i život je reka. Teče iz prošlosti u budućnost… Iz budućnosti u beskonačnost. Volim reku u rano jutro, jer je samo moja. Ljubomorno je čuvam i delim sa svojim belim drugarima." - Milan Vučićević je bio oduševljen prizorom na obali Dorćola

LABUDOVI SU MONOGAMNE ŽIVOTINJE Ptica o kojoj govore mnoge legende
Printscreen

Labudovi su veličanstvena bića, najveće i najlepše vodene ptice. Oni simbolizuju svetlo. U proseku žive 20 godina, a ceo život provode sa jednim partnerom. Monogamne su životinje i ostaju verne svom partneru. Slučajevi razdvajanja su retki i javljaju se u slučaju neplodnosti ili smrti partnera. Labudovi su u Srbiji zaštićena vrsta.


Labud je ptica o kojoj govore mnoge legende i koja u ljudskom predanju ima mnoga simbolična značenja iz najranijih kultura. Labud predstavlja kombinaciju vazduha i vode, neophodnih elemenata za rast i razvoj semena i obnavljanje vegetacije, čime simbolizuje sam život.


Možda vas zanima:

Kod starih Grka postojalo je verovanje da labud najlepše peva pred samu smrt, ali ne od žalosti što će umreti nego od radosti  što je svakim trenom bliži Bogu sa kojim će se sjediniti.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

LABUDOVI SU MONOGAMNE ŽIVOTINJE Ptica o kojoj govore mnoge legende Printscreen

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 


U Hindu kulturi, postoji verovanje da je vrhovni labud sneo zlatno vaseljensko jaje iz kojeg je izašao Brama. Pa se otuda labud smatra za svetu, božansku pticu, simbol svetog duha. Često je i sam Brama prikazivan kako jaše na labudu.


U starom Egiptu, verovalo se da labud odvodi duše pokojnika na onaj svet.

Kod Kelta, labud je božanstvo Sunca. Mistično ali dobroćudno. Smatra se da ima isceliteljsku snagu Sunca i da njegova pesma ima magijske moći.


Stari Sloveni su verovali da labud predstavlja dušu predaka i da može da ima božanske i demonske osobine. U labudove mogu da se pretvore vile, koje umeju da se premetnu u sokola, vuka, zmiju i druge životinje.


Kada vidite labudove hranite ih najviše kupusom, zelenom salatom, spanaćem i žitaricama. Da nam naši drugari budu zdravi dugo..dugo..

 

 

Komentari(0)

Loading