SRBI OSNOVALI FK GALATASARAJ! Vojnici i braća Bakić, Turci ih nikada nisu zaboravili! (VIDEO)

Lepote Srbije

18:10

Zanimljivosti 0

Turski fudbalski klub Galatasaraj iz koga je kasnije proizašla i košarkaška sekcija osnovali su između ostalih i Milija "Milo" i Pavle Bakić, koji su bili poreklom iz sela Zabrđe kod Andrijevice.

SRBI OSNOVALI FK GALATASARAJ! Vojnici i braća Bakić, Turci ih nikada nisu zaboravili! (VIDEO)
Printscreen

Braća Milo i Pavle Bakić su poreklom iz plemena Vasojevića, a početkom 20. školovali su se u inostranstvu u istanbulskom Liceju 1905. godine.

Pavle i Milo su sa još 11 drugova osnovali Fudbalski klub Galatasaraj, a među njima je bio i Albanac Ali Sami Jen po kojem je stadion u Istanbulu dobio ime, ali Galatasaraj ne igra na njemu nekoliko godina.

SRBI OSNOVALI FK GALATASARAJ! Vojnici i braća Bakić, Turci ih nikada nisu zaboravili! (VIDEO) Printscreen
 

 

Njih dvojica su sa uspehom igrala u ovom klubu do 1910. godine. Milo i Pavle su živeli kod strica Mitra Bakića, koji je bio konzul u Osmanskom carstvu.

Braća su završila vojnu školu, dobila oficirski čin, a onda su se vratila na Cetinje i postali članovi Treće armije pod komandom Janka Vukotića. Osnivači Galatasaraja su imali problem da nađu boje dresova kluba.

Za prvu boju izabrali su kombinaciju crvene i bele, boje koje ima i turska zastava. Međutim, pod pritiskom vlasti morali su da promene boju."Pošto smo pogledali mnogo radnji, stigli smo do dućana Debelog Janko i videli dva predivna materijala. Jedan je bio crven, ali kao višnja, dok je drugi bio žute boje, sa možda jednom malom nijansom zlatne pomorandže. Kombinacija je izgledala kao krila i glava prelepog češljugara (vrsta ptice). Kao da se boje igraju u plamenu. Zamislili smo taj plamen nad glavama naših igrača, kako ih nosi iz prvenstva u prvenstvo", rekao je Sami Jen.

Da Turci nisu zaboravili ova dva momka, dokazala je poseta delegacije Turske i Galatasaraja Andrijevici i selu Zabrđe gde je otkrivena spomen ploča Bakićima.

Na njoj piše:

"U znak ličnog sećanja na crnogorske učenike gimnazije Galatasaraj, dvojicu prvih igrača i osnivača prvog turskog fudbalskog kluba Galatasaraj Mila i Pavla Bakića, s neizmjernim poštovanjem Fudbalski klub Galatasaraj".

Komentari(0)

Loading