PUT KOJIM SU IŠLI HUNI, ĆIRILO I METODIJE Via Militaris, Carigradski drum koji je spajao Beograd sa Istanbulom (VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Carigradski drum ili drum do Stambola, carski put, moravski put, odnosno velika džada bila je jedna od najvažnijih saobraćajnica u srednjem veku na Balkanskom poluostrvu koja je spajala Beograd sa Istanbulom.

PUT KOJIM SU IŠLI HUNI, ĆIRILO I METODIJE Via Militaris, Carigradski drum koji je spajao Beograd sa Istanbulom (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Njena preteča je rimski Vojnički put (Via Militaris), a pre ovoga još starija preantička kretanja, koja su se odvijala ovim pravcem. Carigradskim drumom u oba pravca prošli su mnogi: pojedinci, grupe, vojne formacije, bilo da ruše i ubijaju (Huni), ili da brane (rimske legije) i osvajaju nova prostranstva (turska nadiranja). Tim putem prošla je i svita svete braće Ćirila i Metodija, koji su preko Moravske kneževine širili pismenost i hrišćanstvo među Slovenima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Balkan Heritage Field School (@balkanheritage)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Temelji najznačajnije balkanske komunikacije — Carigradskog druma, postavljeni su u doba Rimljana. Rimljani su celo carstvo premrežili solidnim putevima, tako da je  i Via Militaris, Vojni put koji je od Singidunuma, dolinom Margusa (Morave), preko Naissa (Niša) i Serdicae (Sofije) vodio ka Maloj Aziji. Rimski put je bio širok 9 koraka (6 metara), popločan velikim višeugaonim pločama ili posut peskom, pravolinijski, sa kamenim mostovima i miljokazima. Usput su bile stanice za promenu konja (mutatio) i prenoćišta (mansio) raspoređene na po jedan dan hoda.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @swedeninbelgrade

 

Trasa je inače, bila najprirodnija i najkraća, ali je u vizantijsko-slovenskoj epohi bila u priličnoj meri zapuštena i zanemarena, pa su trgovački karavani i izaslanstva, u jednom nizu vekova, posle propasti rimske države i pre dolaska Turaka u ove krajeve, koristili trasu preko Prve Kutine (onda Banje Kutine), pa preko Radikine Bare, Koprivnice, Jagličja, preko Preslapa (Zmijinih livada) ispod Mosora, Vete, Toponice, Špaja i Vrgudinca u pravcu današnje Bele Palanke. Starom antičkom trasom prolazili su samo veći vojni odredi ili putnici i karavani koji su bili obezbeđeni većom oružanom pratnjom.

 

 

Ovu carigradsku varijantu trase Turci su, po svemu sudeći, otkrili potkraj 15. veka ili početkom 16. veka i ona je vodila preko Banje, Jelašnice, Studene, a zatim preko Bancareva, Glogovca, Popovog hana, Špaja i Vrgudinca ka današnjoj Beloj Palanci. Put je bio dosta oštećen. Turci su ga popravljali za potrebe prolaska svoje vojske, ali je taj put, nasut šljunkom i sitnim kamenjen, bio mučan i težak za putovanje, naročito zbog blata. Mnogi putopisci su opisivali teško vađenje iz gliba na moravskom putu. Osim vojske, putem su se najčešće kretali karavani puni razne robe, razna zvanična poslanstva i poneki svetski putnik. Putovalo se peške, na konjima i u kolima, a putovanje je bilo izuzetno opasno. Iz gustih šuma vrebali su hajduci — posebno su bili opasni oni na Liparu kod Jagodine i u planini Kunovica (Ploče) , iza Niša. Put od Beograda do Niša trajao je 40 sati ne računajući odmaranja i noćenja.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KaleFest (@kalefestival)

 

Na pojedinim opasnijim deonicama neka sela su imala zadatak da čuvaju prolaze (derbende), ponegde su građena mala utvrđenja (palanke), ponegde na pogodnim mestima, kao u Nišu, karavansaraji u kojima su putnici mogli odsedati, u ponekim selima i mestima mogli su se menjati konji ili obavljati trgovina, itd. Jedna od prirodnih prepreka na putu bile su šume (njih su Turci uklanjali) ili su bili hajduci (koji se u literaturi pominju mahom kao „razbojnici").

 

 

Po toj osnovi, pojedina sela su dobijala derbendžijski status (obavezu da čuvaju opasne prolaze), ili obavezu da seku drveće pokraj puta. Obavezu popravke i održavanja Carigradskog druma imala su sela (koja su tu obavezu obavljala traljavo), ili majstori i radnici za vreme vojničkih pohoda (koji su to obavljali kvalitetnije). Rukovodeći se religioznim i praktičnim potrebama Turci su, gde je bilo pogodno ili neophodno, podizali pored druma česme, ili su gradili bunare. Na putu su se za saobraćaj koristili volovi, konji, kola, ponekad kočije, pa i kamile. Pored volova i konja, korišćeni su bivoli i mule a kao jahaća životinja i magarac. Carigradski drum su za svoje potrebe koristili putnici, trgovci, vojni odredi, tatari i ulaci Arhivirano na sajtu Wayback Machine (30. avgust 2014) (kuriri, vesnici, poštari), strana i turska izaslanstva, državne i verske misije, hodočasnici, adžemi i oglani (sakupljači hrišćanske dece i naplatioci poreza), trgovci robljem, prenosioci roba i novca, itd.

 

 

Ponovo vraćanje 1862. godine, na antičku trasu preko Kunovice na plato Ploče (636 m) uspostavio je Mithad-paša (1822—1884). Put je dalje prolazio kroz jugozapadni deo Belopalanačke kotline, ka Beloj Palanci, a odatle kroz Ciganski Klanac, pored Starčevog Hana, Kruše i Hajdučke Česme, kroz Šumje (poznatije kao Kurašnica) u Pirot. Mithad-paša je put dogradio i utvrdio jakim karaulama. Trasa je uz delimične ispravke, korišćena u 19. i 20. veku, sve do 1964. godine, kad je deo trase, kao „Nišavska magistrala“ uvedena u Sićevačku klisuru.

Na osnovu projekata koji su napravljeni krajem 20. veka, novi auto-put sa više traka trebalo bi ponovo da se vrati na Ploče.

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading