MALENI NASMEJANI VONICI KRAJ NAŠIH PUTEVA Čuvene krajputaše možete sresti širom Srbije, a ovo je razlog zašto su postavljani

J. K.

17:00 >> 17:17

Zanimljivosti 0

Slični spomenici pored puta podizani su u čast ratnicima južnoetipskog plemena Gala. 

MALENI NASMEJANI VONICI KRAJ NAŠIH PUTEVA Čuvene krajputaše možete sresti širom Srbije, a ovo je razlog zašto su postavljani
Printscreen

 

Skoro da nema puta u nekom selu, zaselku ili planini u Srbiji na kome nećete videti specifične i upadljive vojnike uklesane u kamenu i postavljene pored puta. Na njima se mogu pročitati i poneki duhovit epitaf, a na izbledelom krečnjaku je moguće još uvek prepoznati vojnika sa krupnim očima i blagim osmehom.

Poreklo ovih spomenika, popularno nazvanih krajputaši, nije moguće utvrditi. Iako ih u Srbiji ima najviše, oni nisu vezani isključivo za srpska, pa čak ni za staroslovenska verovanja, a slični spomenici pored puta podizani su u čast ratnicima južnoetipskog plemena Gala.

Printscreen
 

 

Izgled spomenika je isti korz sve krajeve gde se nalaze. Visine od oko 1,5 metara, uklesani u meni krečnjak su vojnici sa puškom o ramenu ili kod nogu, a neretko sa isukanom sabljom. Sa zadnje strane se nalazi epitaf koji govori o vojniku kome je podignut, kao i mesto gde je poginuo ili u kojoj borbi je stradao.

Krajputaša u Srbiji ima mnogo i podgnuto ih je najviše nakon Prvog svetskog rata, kad su mnoge porodice ostale bez svojih bližnjih, a nisu ni imali njihova tela da ih sahrane kako običaji nalažu.

 

Komentari(0)

Loading