NEMAČKA CRKVA U BEOGRADU Koje tajne krije evangelistička crkva na Dorćolu

M. M.

15:00

Zanimljivosti 0

Izgradnja crkve je intenzivirana nakon nemačke okupacije, kada su na njoj radili prinudni radnici.

NEMAČKA CRKVA U BEOGRADU Koje tajne krije evangelistička crkva na Dorćolu
shutterstock

 

Beograd je kroz istoriju naseljavalo mnogo naroda različitih konfesija, a svi su za sobom ostavili svoje svetinje koje su postale simboli grada. Tako je danas najstarija građevina u Beogradu džamija na Dorćolu. Zanimljiva i ne tako poznata priča o jednoj konfesiji se krije u zgradi današnjeg BITEF Teatra.

Pored pijace Bajloni nalazi se nemačka evangelistička crkva, naprvljena početkom četrdesetih godina 19. veka. O njoj ne postoji mnogo pisanih izvora, a najviše što se zna je da je njena izgradna počela 1940. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Izgradnja crkve je intenzivirana nakon nemačke okupacije, kada su na njoj radili prinudni radnici. Pored nje je građen stambeni prostor, koji bi služio kao internat za đake, ali i prostori i kancelarije za sveštenstvo.

Izgradnja crkve je prekinuta zbog rata, ono što je napravljeno nije ni osveštano, tako da praktično nikad nije bila u službi, a nakon rata je zgrada nacionalizovana.

Dugo godina je služila kao radionica pozorišta „Boško Buha“, a njen gornji sprat za Arhiv Jugoslavije, da bi u periodu 1988-1989 bila rekonstruisana prilagođena kao prostor u kome je BITEF osnovao svoje pozorište, a deo koji je nekad bio predviđen za internat danas je stambeni prostor.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Honza Piroszka (@hpiroz88)

Komentari(0)

Loading