GENI SRPSKIH ŽITARICA NA NOJEVOJ BARCI Moderna banka na Severnom polu za pohranjivanje semena

M. M.

11:02

Zanimljivosti 0

Pre nekoliko dana Srbija je prvi put deponovala semena nekoliko sorti žitarica sa naših prostora.

GENI SRPSKIH ŽITARICA NA NOJEVOJ BARCI Moderna banka na Severnom polu za pohranjivanje semena
Shutterstock

 

Svi smo čuli za „Nojevu barku“. Ogroman brod koji je napravljen da bi se na njega ukrcale sve vrste životinja i time izbegle da stradaju u velikom potopu koji je usledio. Ali da li ste čuli za modernu „Nojevu barku“ na Severnom polu.

U pitanju je ostrvo Svalbard koje se nalazi nalazi se između kopnenog dela Norveške i Severnog pola, a banka je osmišljena kao rezervni trezor drugih skladišta uzoraka semena u svetu.

shutterstock

 

Seme se kroz hodnike spušta duboko u zemlju, a u prostorijama su po policama naslagane kutije koje su najčešće plastične ili drvene, a svaka od njih ima svoj bar-kod. U njima je i seme kukuruza iz Latinske Amerike, krompira iz Nemačke i hiljade sorti pirinča iz Južne i Jugoistočne Azije.

Pre nekoliko dana Srbija je prvi put deponovala smena nekoliko sorti žitarica sa naših prostora. Gotovo sve zemlje imaju ovakve banke za svoje potrebe, ali i dalje deponuju uzorke semena u Svalbard, što se kaže „za ne daj bože“.

Nedavni slučaj Sirije je dobar primer. Sirijska banka gena je uništena u građanskom ratu koji je zahvatio tu državu, a da nisu deponovali semena u Svalbard ostali bi bez poljoprivrednih sorti koje su imali u svojoj banci.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Visit Svalbard (@visitsvalbard)

Komentari(0)

Loading