NAJSTARIJA SRPSKA FABRIKA Danas je tu muzej oružja, ordenja, pečata i pehara

M. M.

21:00

Zanimljivosti 0

Nekadašnja Topolivnica nije odolela vremenu, ali je od zaborava čuvaju svedočanstva slavne prošlosti grada.

NAJSTARIJA SRPSKA FABRIKA Danas je tu muzej oružja, ordenja, pečata i pehara
Printscreen youtube

Kneževina Srbija rođena u 19. veku morala je oformiti institucije i upravu kako bi potvrdila i sačuvala svoju samostalnost. Radovi na ovom polju počeli su mnogo pre zvanične nezavisnosti Srbije 1878. na Berlinskom kongresu.

Za mladu kneževinu bio je potreban prestoni grad u kome bi se nalazile sve bitne ustanove koje ima jedna moderna država. Iako ne zvanično Kragujevac se sa obzirom da je u njemu bila rezidencija knaza Miloša bila u njemu. Kragujevac je takođe grad u kome je osnovana topolivnica koja će postati fabrika modernooružja i municije.

Davne 1851. godine Kragujevac je ušao u novo industrijsko doba započevši izlivanje topova, a otvorena je i prva škola sa internatom, u kojoj su se obrazovali kadrovi za rad u fabrici.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

printscreen youtube

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ta prva zgrada u kojoj se nalazila topolivnica nije odolela vremenu, posle nje napravljena je zgrada u kojoj se danas nalazi muzej Stara livnica.

Osnovan je 1953. godine. Muzej se nalazi u sastavu fabrike Zastava oružje. Poseduje zbirke oružja i opreme, mašine i alata, arhivske građe, fotografija, likovnih predmeta i zbirku ordenja, pečata, pehara i medalja; zajedno oko 5800 predmeta.

Muzej poseduje značajne raritete kao što su čuvena puška Mauser-Milovanović M 1880 (tzv. Kokinka), zatim njena poboljšana verzija iz 1907. godine sa magacinom od 5 metaka – Mauser-Milovanović-Đurić; ručna bomba sistema Vasić M 1898. Tu su i retki primerci ovde prepravljanih pušaka strane proizvodnje – puška sistema Mini-Frankot-Petrović M 1857 sa žigom Mihajla Cvejića (prva žigosana puška); puška kremenjača sistema Roga sa početka XIX veka.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading