MILAN OBRENOVIĆ II Bio je vladar sa najkraćim stažom, nije vladao ni mesec dana pre nego što je podlegao tuberkulozi

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

Milan Obrenović II, rođen 19. oktobra 1819. godine u Kragujevcu, a preminuo 8. jula 1839. u Beogradu, bio je knez Srbije svega 26 dana – od 13. juna do 8. jula 1839. godine. Bio je peto dete kneza Miloša i kneginje Ljubice i stariji brat budućeg kneza Mihaila Obrenovića.

Dinastija Obrenović
Wikipedia

Pre njegovog rođenja su njegovi roditelji imali četvoro dece, sina Petra, i ćerke Petriju, Savku i Anu, ali su Petar i Ana preminuli kao deca.  Milanovo rođenje došlo je u trenutku kada se već spekulisalo da kneginja Ljubica više neće moći da rađa, što je za kneza Miloša predstavljalo ozbiljan problem, s obzirom na to da nije imao naslednika muškog pola. Miloš je bio poznat po brojnim preljubama, a priča se da je kneginja Ljubica u napadu ljubomore ubila jednu od njegovih ljubavnica. Ironično, upravo tada je saznala da je trudna sa Milanom.

Od detinjstva je Milan bio veoma slabog zdravlja, slično kao i deca njegovog strica Jovana, Obren i Savka. Roditelji su ga lečili dostupnim metodama, i u Srbiji i u inostranstvu, ali njegovo stanje se nije poboljšalo.

U junu 1839. godine, knez Miloš se povukao s vlasti zbog bolesti, a Milan je postao novi knez Srbije. Iako se često govorilo da zbog lošeg zdravstvenog stanja Milan nije bio svestan svoje nove uloge, zvanični izvori tvrde suprotno. Mnogi visoki zvaničnici su lično otišli da mu čestitaju na preuzimanju trona, što sugeriše da je bio svestan svog novog statusa.

Nažalost, samo 25 dana kasnije, Milan je podlegao tuberkulozi, zbog čega je ostao zabeležen kao srpski vladar s najkraćom vladavinom u istoriji. Sahranjen je u staroj crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Posle njegove smrti je stigao berat od turskog sultana Mahmuda II koji je potvrdio Milanovu vladavinu, ali kao izbornog, a ne naslednog kneza, što je uzrokovalo krizu i nedoumicu oko toga ko treba da ga nasledi na čelu Srbije.

Ovo je dovelo do političke nesigurnosti po pitanju njegovog naslednika. Na kraju, njegov mlađi brat Mihailo Obrenović preuzeo je presto, uz namesništvo koje su činili njegov stric Jevrem Obrenović, Avram Petronijević i Toma Vučić Perišić.

Iako je knez Milan II ostao relativno nepoznat u srpskoj istoriji zbog kratke vladavine, njega su zasenili poznatiji kralj Milan Obrenović, a takođe i stric vojvoda Milan.

Komentari(0)

Loading