Zvanično otvoren trg Nadežde Petrović, mesto gde sedam decenija stoji spomenik velike slikarke dobilo je novi sjaj

20:00

Aktuelno 0

Nesvakidašnji vizuelni spektakl u centru Čačka

trg nadežde petrović
rina

 Nakon što je dobio svoju novu pešačku zonu za ponos, u Čačku je sinoć uz pravi spektakl otvoren trg Nadežde Petrović i to na mestu gde se još od 1955. godine nalazi spomenik ove velike slikarke. Spomenik Nadeždi Petrović izvajao je Ivan Meštrović, a zanimljiv je podatak da umetnik za svoj rad nije tražio nikakvu nadoknadu, budući da je bio lični Nadeždin prijatelj i prijatelj njene porodice. Otvaranjem trga ozvaničen je i kraj radova na uređenju nove pešačke zone grada na Moravi.

- Grad Čačak je unazad 70 godine darivao je ime ove velike umetnice umetničkoj galeriji, vrtiću, ulici, a takođe imamo i živo delo, a to je `Memorijal Nadežde Petrović` koji opstaje sve ove decenije. Nadam se da će se ovim upotpuniti omaž velikoj slikarki”, rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović i dodao da će grad i u budućnosti nastaviti da podržava i memorijal i ustanovu kulture koja nosi ime Nadežde Petrović.

Centralna gradska ulica grada Čačka, Ulica župana Stracimira, sada rekonstruisana u novu pešačku zonu koja se nastavlja na glavni gradski trg, Trg narodnog ustanka i završava se ispred čačanske Ginazije, novootvorenim Trgom Nadežde Petrović, poslednji put je rekonstruisana šezdesetih godina 20. veka i to za potrebe posete predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita. Danas je to pešačka zona i deo grada za ponos.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Oko 50 stabala drveća je posađeno saobe strane šetališta. Naravno da će biti dozvoljen saobraćaj samo za interventna vozila vatrogasne službe i hitne pomoći i za dostavna vozila do sedam sati ujutru. Sama Ulica župana Stracimira gradila se skoro pola godine ali je bilo mnogo nepredviđenih radova, instalacija starih preko 70 godina. Sa uređenjem i gradske fontane dobili smo prelepo šetalište. U potpunosti je iz budžeta grada Čačka izdvojeno oko 134 miliona dinara za ove radove, restauraciju spomenika i postamenta, rekao je Todorović.

 

 

asfalt

Mladi ljudi ostali su u ovom selu da žive i rade, među njima i sportski rekorder: Stiže novi asfalt u Haluge kod Brodareva, meštanima ovaj put znači mnogo

Aktuelno

16:00

25 septembar, 2024

Za meštane brodarevskog sela Haluge ova jesen počela je odlično, jer su nakon dugog čekanja konačno dočekali novi, vruć asfalt do svojih kuća. Na osnovu direktnog naloga predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, na potezu prema kućama Sinančevića, trenutno se izvode radovi na asfaltiranju deonice u dužini od 2000 metara. Do danas je uspešno završeno 1500 metara ove trase, a u planu je i sanacija postojećeg asfaltnog puta u dužini od oko 1000 metara.

Komentari(0)

Loading