ZAŠTO PARADAJZ PUCA I PRE BRANJA I 6 NAČINA DA TO SPREČITE: Savet iskustnih baštovana
Čim se paradajz "raspukne" dok je još na stabljici - to znači samo jedno: ubrzano propadanje

Raspuknut paradajz još na stabljici znači truo plod. Stoga ovaj problem baštovani doživljavaju veoma ozbiljno.
Zašto paradajz puca i pre branja? Zbog suše. Ako nema dovoljno vode paradajz će pući. Nije u pitanju toplota, već suša.
Da biste imali sočne i velike plodove, paradajz se mora redovno navodnjavati.
6 načina da sprečite pucanje paradajza na stabljikama:
1. Gajite sorte otporne na pukotine.
Hibridne sorte su tu da vam pokažu kako paradajz može biti otporan. Nemojte se nećkati inače nećete imati ništa za branje.
2. Obezbedite redovno navodnjavanje paradajza
Kap po kap, praksu da zalivate paradajz ili uveče ili ujutru uvek - to je spas.
3. Malčirajte paradajz
Malč je zakon. Malč održava vlahu oko stabljike i sprečava isušivanje zemljišta, a da ne pričamo o tome kako hrani zemlju. Znači - malč.
4. Uberite paradajz dok je još zelen
Ako imate sočan zelen plod, ne čekajte da sazri. Obično će takvi plodovi da ispucaju. Zato ih uberite na vreme, zamotajte u stare novine i za par dana imaćete savršen plod paradajza.
5. Berite paradajz pre kiše
Kiša može da izlomi stabljiku koja je već opterećena velikim sočnim plodovima. Ako se najavljuje neka velika kiša ili oluja, oberite onaj paradajz koji biste inače brali za 5 dana. Ne čekajte da to uradite posle kiše, jer nećete imati ništa od zdravih plodova.
6. Testirajte zemljište
Zašto to treba da radite? Zato što paradajz zahteva bogatu zemlju. Zemlju bogatu mineralima. Ako hoćete ozbiljno da se bavite baštovanstvom morate da znate sastav zemljišta koje obrađujete.

DA LI JE ŠTETNIJI ŠEĆER ILI SO? Naučnici tvrde ovo, bićete totalno šokirani
Namirnice koje se dosta nalaze u hrani u skrivenom obliku dovode do toga da nismo zapravo svesni u kolikoj meri ih unosimo.

Mnogima je omiljena, ali jedna grupa ljudi treba da bude pažljiva sa LUBENICOM
Sa svojim sočnim crvenim mesom i osvežavajućim ukusom, lubenica nije samo ukusno voće (odnosno povrće) već je prava poslastica koja donosi olakšanje tokom vrelih letnjih dana.

Gde greši srpski narod kad obeležava zadušnice? Sveštenik kaže da često imamo pogrešna uverenja kad idemo na groblje
Zadušnice su dan koji je određen da se snažnije i jasnije posvećemo mrtvim pokojnicima

Sutra su letnje Zadušnice: Ovo nikako ne nosite na groblje
Letnje Zadušnice, koje se u narodu nazivaju još i Duhovske, obeležavaju se uvek subotom i to pred praznik Svete Trojice (Duhovi ili Pedesetnica), što je 50 dana posle Vaskrsa i 10 nakon Spasovdana.

Ovih 7 biljaka obožavaju plus 40 stepeni i mogu da izdrže najžešće udare vetra: Pronašli smo cveće koje uspeva na svačijoj terasi
Ništa lepše od terase ukrašene cvećem. Uz malo truda, svaka se može pretvoriti u rajski vrt i pravu oazu za uživanje
Komentari(0)