Četvorica piju, a peti im sipa u čašice i zadužen da ih bezbedno vrati kući: Sitno se odbrojava do početka Rakijade

Prelazak preko grede kad već takmičari dobro cugnu završni je deo takmičenja

Četvorica piju, a peti im sipa u čašice i zadužen da ih bezbedno vrati kući: Sitno se odbrojava do početka Rakijade
Rina

Ove subote, srpska prestonica violine biće posvećena čuvenoj srpskoj šljivovici, ali i ostalim rakijama koje se tradicionlno proizvode u ovom delu Srbije. U selu Pranjani održava se još jedna čuvena rakijada. Kada je reč o prijavama ekipa koje će se takmičiti , propozicije su sledeće: ekipa se sastoji od pet članova, od kojih četvoro pije, a peti član je zadužen da sipa rakiju članovima svoje ekipe i da ih nakon takmičenja bezbedno vrati kući, odnosno u smeštaj. Takmičenje se sastoji od tri kruga, tj. tri discipline.

- U prvom krugu takmičari probaju tri različite bezbojne voćne rakije i određuju njihovu vrstu i jačinu, drugi krug podrazumeva da svaka ekipa ispije 750 mililitara rakije ,a treći još dodatnih 750 ml rakije. Prelazak preko grede položene na zemlji završni je deo takmičenja, kažu za RINU organizatori.

Štandovi će biti otvoreni od 13 sati, a svečano otvaranje manifestacije počinje sat vremena kasnije, u 14 časova uz bogat kulturno umetnički program, zdravičare, folkloraše, trubače i violiniste. Pre samog takmičenja u ispijanju rakije koje počinje u 15 sati, biće ocenjene najbolje pite i gibanice što će mnogima osigurati da izdrže ovu neobičnu utakmicu sa čašicama.

- Takmičari će se oprobati u ispijanju rakije , ali i prepoznavanju bezbojnih rakija, a umeće prelaska preko grede i izvlačenje natega samo su deo takmičenja koje će itekako biti zanimljivo. Ukoliko budu u prilici, a iskreno se nadamo da hoće, dodela nagrada i priznanja za takmičenje u ispijanju polanirano je oko 16: 30,a tada će biti nagrađene i domaćice i domaćini u vidu priznanja za najbolju gibanicu, dodaju organizatori.

dani danila lazovica

Velikanu u čast: U Priboju se od 18. do 21. septembra održava jedanaesti po redu festival "Dani Danila Lazovića"

Manifestacije

12:00

16 septembar, 2024

Jedanaesti festival „Dani Danila Lazovića”, pod sloganom „Govorim poeziju, čuvam kulturu!” održava se u Priboju od 18. do 21. septembra. Osnivači festivala su Zavičajni muzej Priboj i Dom kulture „Pivo Karamatijević” uz podršku opštine Priboj. Ovogodišnji program festivala podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading