Voda iz ove banje proglašena je za najkvalitetniju u celoj Jugoslaviji! Cene smeštaja od 2.000 dinara: Na ovom prostoru nekada je bila prestonica cara Justinijana

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Cela Srbija bogata je prirodnim lepota i brojnim lečilištima u koja naši građani redovno odlaze. Banje postaju sve interesantnije za domaće i strane turiste, ali postoje i one banje na koje smo svi zaboravili. Jedna od njih je Tularska banja, koja se nalazi u blizini Sijarinske banje u Jablaničkom okrugu Srbije.

banje srbije
Shutterstock

Tularska banja nalazi se u opštini Medveđa, nedaleko od Leskovca. Ime je dobila po selu Tulare. O njenim lekovitim svojstvima govorili su i stari Rimljani, jer je na ovom prostoru davno postajao znameniti grad, prestonica cara Justinijana.

Na području ove banje otkrivena su dva izvora 2012. godine, kada su geolozi vršili ispitivanje tog terena. Nalaze se na dubini od šest stotina metra. Banja ima kiselu i hladnu vodu, a izvori se nalaze na samo dva metra razmaka.

Davne 1932. godine voda iz Tularske banje proglašena je za najbolju vodu Jugoslavije. Jedan izvor tople vode u ovoj banji meštani su nazvali "mali Gajzer", čija temperatura je iznosila 40 stepeni Celzijusovih. Temperatura drugog izvora koji daje hladnu i kiselu vodu je oko 23 stepena.

Kada je 70-ih godina Geo sont iz Skoplja izvodio radove na ovom terenu, bušotine su izazvale da voda presahne. Meštani kažu da je to za sve njih bilo tužno jer su time izgubili veliko prirodno bogatstvo.

Cene smeštaja u Tularskoj banji

Smeštaj u Tularskoj banji teško je naći, s obzirom da ovaj deo nije turistički razvijen, a nema ni medicinskih objekata, ali pronašli smo nekoliko smeštajnih kapacitete u blizini ove banje.

Sobe u blizini Tularske banje izdaje se po ceni od 2.550 dinara. Smeštaj se sastoji od kuhinje, kupatila, dnevne sobe, trpezarije. Apartman poseduje terasu, internet i parking.

U ponudi je još jedan pansion sa sličnom cenom. Radi se o dvokrevetnoj sobi sa bračnim krevetom, kuhinjom i dnevnom sobom. Ima i vrt, terasu, kao i internet. Cena smeštaja je 2.300 dinara.

Šta leči voda iz Tularske banje

Lekovite vode Tularske banje nisu dovoljno iskorišćenje. Savremenih turistički i medicinskih objekata u ovoj banji nema, pa je stanovništvo samoinicijativno koristi za razne bolesti. To su najčešće oboljenja organa za varenje, poremećaja metabolizma, anemičnih stanja i nervnih oboljenja.

Sastav lekovite vode

Analize su ukazale da se u sastavu vode iz Tularske banje o murijatičnom kiseljaku sa povećanim sadržajem natrijuma, kalcijuma, hlora i bromne kiseline.

(Blic Biznis/Jugmedia)

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading