SRPSKA VENECIJA Ovaj gradić u istočnoj Srbiji će vas oduševiti lepotom, možete iznajmiti čak i gondolu (FOTO)

Lepote Srbije

21:00

Turizam 0

Ne, ovo nije Venecija, Amsterdam ili neki drugi evropski grad. Ovo je prizor iz srca istočne Srbije, ovo je Knjaževac.

Knjaževac
Shutterstock

Ova prelepa varoš istočne Srbije nosi duh prošlih vremena i nikog ne ostavlja ravnodušnim. Obično ljudi ostanu zapanjeni lepotom ovog grada, od kojeg ne očekuju mnogo.

Ceo kraj je poznat po čuvenom vinu, staroplaninskom siru, izuzetnoj hrani a bogami i gostoprimstvu. Ovde ćete videti čak sedam mostova a najpoznatiji je kameni most iz 1913. godine.

U okolini Knjaževca nalaze se brojni manastiri i crkve, a blizina Stare planine upotpunjuje draž ovog mesta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Knjaževac je jedan od najlepših malih gradova. Poznat po nadimku „srpska Venecija“ zbog tri reke na kojima leži (Svrljiškog, Trgoviškog i Belog Timoka) i bezbroj čamaca koji su nekada plovili po njima, ali i kao „mali Pariz“ jer kažu da je u prošlosti na 100 stanovnika ovde dolazila po jedna kafana, Knjaževac danas nosi titulu "izuzetna destinacija Evrope".

I, stvarno je mesto koje treba da vidite! Osim kanala koji presecaju grad i zbog kojih ćete imati utisak da ste u Veneciji (samo bez galame i gomile turista, garantovano će vas oduševiti i Stara čaršija – šarena ambijentalna celina u centru grada u kojoj još uvek možete pronaći male trgovačke i zanatske radnje, tihe letnje bašte i stare mehane, i u kojoj ćete se osećati kao da ste zakoračili kroz vremensku kapiju i stigli u Srbiju na početku 20. veka.

A da sve bude u duhu Italije i starih vremena pobrinula se Turistička organizacija Knjaževac, koja je u svoju ponudu uvrstila iznajmljivanje gondola, tako da staro gradsko jezgro i današnji centar Knjaževca sada možete obići i veslajući Timokom i doživeti grad iz jedne drugačije, gotovo bajkovite perspektive.

Zaljubićete se u ovaj gradić i vraćaćete mu se uvek iznova.

Leto pred nama je idealna prilika da posetite ovo mesto. Ako vas zanima vožnja gondolama ili biste da saznate šta to još divno krije ovaj gradić na jugoistoku Srbije, ovo predivno mesto vas čeka.

(Lepote Srbije/Istorijski zabavnik)

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/turizam/vesti/79943/stara-planina-velicanstvena-lepotica-koju-morate-posetiti-odusevice-vas-crkva-u-steni-jedinstvena-po-ovom/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/turizam/vesti/77144/pirotski-kraj-cilimi-kao-u-bajci-nestvarne-prirodne-lepote-a-tek-hrana-kad-jednom-dodete-stalno-cete-se-vracati/vest

Komentari(0)

Loading