Dinosaursi u prirodnoj veličini, virtuelna soba koja vas vodi daleko u prošlost: Prirodnjački muzej u Svilajncu rame uz rame sa svetskim muzejima

20:00

Turizam 0

Glavni cilj - popularizacija nauke

prirodnjački muzej
rina

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu nakon višemesečne pauze, ponovo je otvorio vrata za posetioce. Posetioce očekuje devet stalnih postavki, dino park sa replikama dinosaurusa u prirodnoj veličini, „kutak“ za najmlađe, restoran, igraonica, autentični ambijent i mnogo znanja, a od sredine aprila nova spektakularna, multimedijalna izložba, do sada neviđena na našim prostorima.

- U pitanju je nova izložbena postavka ’Vremeplov’. Pratimo svetske trendove u muzejskom izlaganju, tako da će ova izložba biti jedna od najmodernijih izložbi u Srbiji ali i šire. Uvodi se najmodernija tehnologija za prikaz svih naučnih činjenica i eksponata i ta izložba se sastoji iz tri segmenta. U prvom segmentu ćemo objasniti oblast astronomije, tako da će posetioci pomoću tih novih tehnologija moći zapravo da budu u jednom svemirskom brodu i to ćemo dočarati audiovizuelnim efektima, rekao je za RINU Stefan Radević, kustos Prirodnjačkog centra u Svilajncu.

prirodnjački muzej rina
 

On dodaje da je jedna od soba imersivna, tačnije virtualna u kojoj, pomoću projektora se prolazi kroz celu geološku prošlost naše planete.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Zamislite sobu u kojoj su na svim zidovima projekcije, tako da se vi zapravo nalazite u tom periodu o kome taj film govori. To je novi i najmoderniji način prikaza, budući da smo jedini u svetu koji prikazuju prirodne nauke na taj način. I poslednji segment jeste evolucija čoveka, gde ćemo imati priliku da se upoznamo sa hologramom homoerektusa, praistorijskog čoveka, tako da svi posetioci kada prolaze, unutar jedne pećine, imaće priliku da se susretnu i sa njim, ističe Radević.

Naglašava da je jedan od cilejva rada Prirodnjačkog centra popularizacija nauke, čemu će doprineti nova postavka, modernim tehnologijama i intekativnim prikazima nauke.

prirodnjački muzej rina
 

- Ono što je nama kao prirodnjačkom centru jako bitno jeste da popularizujemo nauku mi moramo da uvodimo najnovije tehnologije, kako bi se i odraslima ali i našim najmlađim posetiocima dopale i približile te naučne činjenice. Tako će, kada uđu u imersivnu sobu, na podu biti projekcija lokvanja ili lotos i kako hodate tom sobom, ti lokvanji se pomeraju i to je efekat koji će biti zanimljiv našoj najmlađoj populaciji. Pored toga, na zidovima će moći da se vide dinosaurusi kako prelaze sa jednog na drugi zid, biće upotpunjeno zvučnim efektima. Mislim da će ovaj vid predstavljanja naučnih činjenica dovesti do još većeg broja posetilaca kao i da razvijamo svest o nauci, ekologiji i svim onim čime se prirodnjački centar zapravo bavi, kazao je Radević.

prirodnjački muzej rina
 

Nova postavka biće dostupna oku posetilaca Pridrodnjačkog centra od aprila meseca, o čemu će svi ljubitelji prirode i dinosaurusa ali i svi oni koji žele da po prvi put dođu u Svilajnac biti blagovremeno obavešteni na nalozima samog centra na društveni mrežama.

Prirodnjački centar predstavlja jedinstvenu celinu. Ovde možete naučiti nešto novo, možete se zabaviti, možete odmoriti u našem parku. Neretko volimo da kažemo da kroz igru i zabavu učimo neke ozbiljne stvari”, zaključio je Radević.

Komentari(0)

Loading