ZLATNA REKA Pek, zlatna voda još uvek privlači ljude da dođu u potragu za ovim plemenitim metalom! (FOTO)

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

Istorija doline reke Pek u istočnom delu Srbije isprepletana je mitovima i legendama. Mnogi su hrlili ka njoj u potrazi za zlatom, sada je situacija drugačija ali ova reka još krije zlatnu tajnu, kolike rezerve zaista poseduje ovaj kraj.

Zlatni pek
Shutterstock

Reka Pek je vekovima bila poznata kao “zlatna reka” zbog prisustva zlata u njenom koritu i okolnim brdima.

Istorija i legende:

Postoje legende koje kažu da su reku Pek nekada obilazili Argonauti kako bi pronašli Zlatno runo. Veruje se da je hiljadu rimskih robova nekada, uz pomoć ovčijih kožuha, sakupljalo zlatne čestice na obalama ove reke.

Prva prava eksploatacija zlata započela je zaista nakon dolaska Rimljana u ove krajeve, naročito za vreme vladavine cara Hadrijana u 2. veku. Kasnije, u srednjovekovnom periodu, ovaj posao su nastavili srpski vladari.

ispiranje zlaata Printscreen/Youtube
 

Pred kraj 19. veka, za izvlačenje zlata su korišćeni i specijalni bageri. U selu Neresnica kod Kučeva, 1934. godine, postavljen je drugi po veličini bager na svetu (najveći bager je posedovao nemački kralj u Indiji). Bager u Neresnici je vadio od 25 do 32 kg čistog zlata svakog meseca. Statistika kaže da je do 1955. godine, iz Peka izvađeno i više od 7 tona zlata.

Danas ljudi vade zlato iz Peka na najtradicionalniji način – ispiranjem. Kažu da ovo rade isključivo iz uživanja i radi zabave. Da bi se tražilo zlato, prvo se moraju nabaviti dve alatke: pralište za ispiranje i ispitak uz pomoć kog se sakuplja isprani materijal. Majstori ovog zanata kažu da se ispiranje zlata na tradicionalan način može lako i brzo naučiti, ali u ovom poslu nije ključna veština, nego sreća.

Geografske karakteristike:

Izvor reke Pek se nalazi u podnožju planine Crni Vrh, a uvir je kod Velikog Gradišta, gde se Pek spaja sa Dunavom.

Ukupna dužina reke Pek iznosi 129 km. Pripada Crnomorskom slivu, a nastaje formiranjem Malog i Velikog Peka.
Protok vode reke Pek u proseku iznosi oko 48.5 metara kubnih po sekundi.
Ova reka protiče kroz 63 km teritorije opštine Kučevo.
Problem za vodotok reke Pek predstavlja blizina ogromnih odlagališta jalovine iz Majdanpeka, rudnika bakra, i to u njenom gornjem toku.

Naziv “Zlatonosni Pek”:

Često će se naići na naziv Zlatonosni ili Zlatni Pek. To je zbog toga što je u ovoj reci pronađeno zlato. Pošto u okolnim brdima, kao i u Peku, ima zlata, ne tako retko, Kučevo zovu zlatnim gradićem ili gradićem u zlatnoj dolini.

Reka Pek je, dakle, ne samo geografski značajna, već i nosilac bogate istorije i legendi o zlatu.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading