CELA JUGOSLAVIJA DOLAZILA JE U OVU BANJU Aleksandar Karađorđević je proglasio opštekorisnim dobrom, a i danas je privlačna mnogim turistima (FOTO)

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Aleksandar Karađorđević je 1925. godine banju proglasio opštekorisnim dobrom, što je bio početak njenog procvata i modernizacije.

CELA JUGOSLAVIJA DOLAZILA JE U OVU BANJU Aleksandar Karađorđević je proglasio opštekorisnim dobrom, a i danas je privlačna mnogim turistima (FOTO)
Wikipedia

 

 

Na samo 11 kilometara od Kuršumlije, prve prestonice Nemanjića, nalazi se Kuršumlijska banja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ovo mesto, u kome je uživala i rimska vlastela, poznato je po lekovitim blagodetima koje pruža. U banji se nalaze izvori sumpornih i alkalnih voda različitih temperatura, koje imaju terapeutska svojstva za lečenje steriliteta, reumatizma i posttraumatskih stanja.

Aleksandar Karađorđević je 1925. godine banju proglasio opštekorisnim dobrom, što je bio početak njenog procvata i modernizacije. Tada se gradila i "Vila Jugoslavija", arhitektonski dragulj modernog izgleda, popularan među narodom i plemstvom. Kralj Aleksandar je, prema pričama, boravio u njoj. Između dva svetska rata vila doživljava punu afirmaciju.

Nakon Drugog svetskog rata, nova vlast prepoznaje potencijal banje i nastavlja da ulaže u nju, čime vila dobija na značaju, a njeni smeštajni kapaciteti su konstantno puni. Objekat je bio centar kulturnih događanja (sabori, priredbe) i poznat po vrhunskoj usluzi.

Po otvaranju tadašnjeg hotela "Žubor", popularnost vile počinje da opada, a zatvorena je tokom devedesetih. Teško oštećena tokom NATO bombardovanja, vila je ostala u lošem stanju i danas.

Danas banja privlači brojne turiste iz Srbije i regiona, posebno nakon renoviranja i otvaranja hotela "Planinka".

 

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading