Na ovom jezeru u Srbiji primenjuje se režim ribolova "uhvati-pusti“

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Minulih decenija jedno od jezera Peskara nadomak grada Zrenjanina bilo je prilično zapušteno.

Na ovom jezeru u Srbiji primenjuje se režim ribolova "uhvati-pusti“
Shutterstock/Peskara jezero, Zrenjanin

Verovatno niko nije mogao ni da nasluti da će danas postati pravi pravcati raj za ljubitelje ribolova.

Ipak, počev od 24. juna 2005. godine, jezero Čepel, kako je lokalni naziv jezera poznatog kao Peskara 1, postaje zvanično jedina državna voda na teritoriji naše zemlje, u okviru koje važi režim ribolova koji je poznat kao "uhvati-pusti“, navodi "Peskara-zr“.

Upravo zahvaljujući tome je riblji fond ovog jezera na optimalnom nivou, a taj princip podrazumeva da nakon što neki ribolovac upeca ribu na ovom jezeru, ona biva izmerena i zatim ponovo vraćena u jezero.

I baš zato i jeste posebno važno da svi ribolovci, koji žele da u omiljenoj aktivnosti uživaju na ovom jezeru, poštuju strogo definisana pravila ponašanja, što će se pozitivno odraziti i na ekologiju, odnosno na zaštitu životne sredine.

Na ovom jezeru u Srbiji primenjuje se režim ribolova Shutterstock/Peskara jezero, Zrenjanin
 

Jezera Peskara

Upravo zato što je nedaleko od grada Zrenjanina eksploatisan pesak, zahvaljujući čemu su i nastala tri jezera u tom delu naše zemlje, ona dobijaju naziv Peskara, navedeno je na sajtu Grada Zrenjanina.

Budući da tek oko pet kilometara deli ova jezera i sam grad, njihova lokacija se smatra prilično lako dostupnom. Voda u jezerima je čista, pa ne čudi što mnogi stanovnici Zrenjanina i okolnog područja vrlo često spas od letnjih vrelina pronalaze baš na ovim jezerima.

Tačnije na jednom od njih, koje je i uređeno upravo da se posetiocima omogući da uživaju u njegovoj čistoj vodi.

Počev od 2007. godine, nadležni u ovom vojvođanskom gradu nastojali su da prostor oko najvećeg među jezerima urede kako bi s vremenom ono bilo korišćeno kao gradsko kupalište.

Zrenjaninsko kupalište

Da bi jezera Peskara zaista i mogla da budu prepoznata kao gradsko kupalište, što i jeste bila najpre namera, bilo je potrebno očistiti jezersko dno, a zatim i urediti obalu tako da posetioci zaista uživaju. Takođe je izgrađena i adekvatna infrastruktura, te je i nasut pesak.

U toku letnjih meseci mnogi Zrenjaninci, ali i stanovnici okolnih mesta, upravo na jednom od jezera Peskara uspevaju da pronađu spas od žege i visokih temperatura.

Na plaži tog jezera funkcioniše u toku sezone i spasilačka služba.

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading