Na ovom jezeru u Srbiji primenjuje se režim ribolova "uhvati-pusti“

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Minulih decenija jedno od jezera Peskara nadomak grada Zrenjanina bilo je prilično zapušteno.

Na ovom jezeru u Srbiji primenjuje se režim ribolova "uhvati-pusti“
Shutterstock/Peskara jezero, Zrenjanin

Verovatno niko nije mogao ni da nasluti da će danas postati pravi pravcati raj za ljubitelje ribolova.

Ipak, počev od 24. juna 2005. godine, jezero Čepel, kako je lokalni naziv jezera poznatog kao Peskara 1, postaje zvanično jedina državna voda na teritoriji naše zemlje, u okviru koje važi režim ribolova koji je poznat kao "uhvati-pusti“, navodi "Peskara-zr“.

Upravo zahvaljujući tome je riblji fond ovog jezera na optimalnom nivou, a taj princip podrazumeva da nakon što neki ribolovac upeca ribu na ovom jezeru, ona biva izmerena i zatim ponovo vraćena u jezero.

I baš zato i jeste posebno važno da svi ribolovci, koji žele da u omiljenoj aktivnosti uživaju na ovom jezeru, poštuju strogo definisana pravila ponašanja, što će se pozitivno odraziti i na ekologiju, odnosno na zaštitu životne sredine.

Na ovom jezeru u Srbiji primenjuje se režim ribolova Shutterstock/Peskara jezero, Zrenjanin
 

Jezera Peskara

Upravo zato što je nedaleko od grada Zrenjanina eksploatisan pesak, zahvaljujući čemu su i nastala tri jezera u tom delu naše zemlje, ona dobijaju naziv Peskara, navedeno je na sajtu Grada Zrenjanina.

Budući da tek oko pet kilometara deli ova jezera i sam grad, njihova lokacija se smatra prilično lako dostupnom. Voda u jezerima je čista, pa ne čudi što mnogi stanovnici Zrenjanina i okolnog područja vrlo često spas od letnjih vrelina pronalaze baš na ovim jezerima.

Tačnije na jednom od njih, koje je i uređeno upravo da se posetiocima omogući da uživaju u njegovoj čistoj vodi.

Počev od 2007. godine, nadležni u ovom vojvođanskom gradu nastojali su da prostor oko najvećeg među jezerima urede kako bi s vremenom ono bilo korišćeno kao gradsko kupalište.

Zrenjaninsko kupalište

Da bi jezera Peskara zaista i mogla da budu prepoznata kao gradsko kupalište, što i jeste bila najpre namera, bilo je potrebno očistiti jezersko dno, a zatim i urediti obalu tako da posetioci zaista uživaju. Takođe je izgrađena i adekvatna infrastruktura, te je i nasut pesak.

U toku letnjih meseci mnogi Zrenjaninci, ali i stanovnici okolnih mesta, upravo na jednom od jezera Peskara uspevaju da pronađu spas od žege i visokih temperatura.

Na plaži tog jezera funkcioniše u toku sezone i spasilačka služba.

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
safari

Neverovatan safari na srpski način, kroz prelepe predele Tare vozi vojni kamion: Nova turistička atrakcija oduševljava, voze se deca od tri ali i penzioneri od 83 godine (FOTO)

Turizam

12:00

19 jun, 2024

Planina koju je za svoj dom birao i bog Tar, jedna je od tri najposećenije u Srbiji. Veličanstveni priodni predeli svake godine tokom letnje sezone privlače veliki broj turista, a od pre dve godine gosti nestvarne pejzaže Tare mogu da dožive iz do sad neviđene perspektive ali i iz neočekivanog vozila. Vojni kamioni marke TAM spremni su za safari, koji turistima pružaju nezaboravn doživljaj.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading