Ovde leže mošti Nemanjića: Manastir Davidovica na granici sa Crnom Gorom odoleva vremenu FOTO

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Srpska svetinja, skrivena daleko od radoznalih pogleda, nalazi se u mestu Brodarevo kod Prijepolja. Manastir Davidovica podignut je na temeljima vizantijske bazilike u 13. veku.

manastir Davidovica
Foto: Rina

Danas ovaj hram čuva posmrtne ostatke tri potomka loze Nemanjića, čiji grobovi su u nekoliko navrata pljačkani.

"U hramu su sahranjena tri potomka loze Nemanjića: župan Dimitrije, ktitor manastira, čiji se posmrtni ostaci nalaze unutar hrama i njegov sin Vratislav ispod čije desne nadlaktice su pronađene kosti sokola što nas uverava da je bio vitez. Posebno mesto u utemeljenjima hrama ima unuk župana Dimitrija Vratko, u narodu poznatiji kao Stari Jug Bogdan, veliki zapovednik na dvoru Dušana Silnog sa kojim je išao u velika osvajanja", kazao je za Rinu otac Nektarije, čuvar hrama kod Brodareva.

Manastir Davidovica je jedan od retkih manastira koji ima sačuvan ugovor i datum zidanja, a uz manastir Mileševa i Pribojsku banju, u srednjem veku bio je stub razvoja Srpske crkve i države.

"Zahvaljujući ugovoru koji je sačuvan u Dubrovačkom arhivu, imamo tačne podatke o gradnji što drugi manastiri nemaju. Manastir Davidovica je utemeljen 30. avgusta 1281. godin i u tom ugovoru stoji da se sam manastir ozidao za 150 solida u zlatu što je tada vredelo 15 dobrih konja. S obrirom da je ovaj manastir vezan za dinastiju Nemanjića on ima veliku istorijsku vrednost, ali nažalost doživeo je sudbinu mnogih jer je srušen i u takvom stanju nalazio se sve do 1998. godine kada ga je obnovio i osveštao Patrijarh Pavle", dodao je otac Nektarije.

Preko 350 godina srpska svetinja je bila bez kupola i zbog toga nisu ni freske uspele da se sačuvaju, ali neke od njih su sačuvane, kao i tragovi pisanja. Manastir je posvećen Bogojavljenju Gospodnjem i kao takav jedini je u Srbiji posvećen tom prazniku. U njemu se nalazi oko pet kvadrata živopisa, kao i tragovi Rimljana, kao i trpeza iz tog perioda.

"Danas se malo vernika odlučuje za posetu manastiru Davidovica s obzirom da se nalazi između dva velika hrama, i graničnog prelaza Gostun. Često se na graničnom prelazu čeka po više sati i to otežava dolazak turista i vernika", zaključio je otac Nektarije.

Obnova hrama trajala je oko dve godine, a sledeća na redu za obnovu je priprata iz 16. veka u kojoj se nalaze nadgrobne ploče starije od Nemanjića.

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading