Ponesite kafu i šećer u kocki i krenite na put tragom srpskih ratnika

11:00

Turizam 0

Među najlepšim jesenjim putovanja je sigurno i vikend na Drini, od Loznice do Bajine Bašte. Ovde ćete naći neverovatnu mešavinu prirodnih lepota, gastronomije i bogate istorije, jer su se najvažniji istorijski događaji u Prvom svetskom ratu odigrali upravo u jesen kraj Drine. Sada je pravo vreme da se krene kolima putevima srpskih ratnika.

bajina bašta
Foto: Rina

Prelepa jesenja mešavina boja drveća i vode, legendarna istorijska mesta, ljubazni domaćini i prizori od kojih zastaje dah... Sve ovo su razlozi zbog kojih je Drina, od Loznice do Bajine Bašte, jedno od najlepših mesta koje treba posetiti u jesen.

Prva bitka, prva pobeda i prvi spomenik na putu od Beograda do Loznice je Tekeriš. Drugi je kosturnica na Gučevu, koja je samo 16 kilometara udaljena od Loznice i na kojoj piše arhitrav sa Njegoševim stihovima: “Blago onom ko dovijeka živi imao se rašta i roditi”. Kod spomenika je uređen vidikovac sa kojeg se pruža prelep pogled na Podrinje, Semberiju, Majevicu, ali i kraljevsku Banju Koviljaču.

U banji, koja je izgrađena još 1858. godine, može da se prenoći, ali će porodicama sa decom biti zanimljivije etno-selo “Sunčana reka”, udaljeno tri kilometra. U kućicama u naselju “Robert de Niro” se spava uz huk Drine, a kada je sunčan dan pije kafa na Šotrinoj plaži. Ovde se nalaze i ergela konja, igralište, restoran...

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Od Loznice do Bajine Bašte put je dugačak 70 kilometara, a obavezna “stanica” je već posle 15 kilometara - Mali Zvornik u kojem se nalazi lavirint odaja Podzemnog grada Karađorđevića, crkva Mali Ostrog isklesana u steni i pešački Gvozdeni most koji vodi do Republike Srpske. Posle 34 kilometra stiže se do Sokograda do kojeg se skreće u selu Ušće. Sokograd je izgrađen 1520. godine, a dvorište manastira Sveti Nikola je prelepo uređeno. Zanimljiv je, međutim, zlatni krst podignut 24. marta 2000. godine. Pozlaćeni krst težak dve tone prenet je helikopterom, a poklonio ga je hanoverski biskup kao simbolično izvinjenje za bombardovanje.

Posle sedam kilometara stiže se u Ljuboviju, koja je nezvanična prestonica adrenalinskog turizma, jer u Azbukovicu dolaze ljubitelji netaknute prirode, raftinga, lova, ribolova, planinarenja, biciklizma, paraglajdinga i pešačenja. Redovno se organizuju rafting regate i splavarenja, a turisti posećuju i memorijal Mačkov kamen, treći spomenik iz Prvog svetskog rata na ovom putovanju.

Etno-selo “Vrhpolje” je na osmom kilometru od Ljubovije i ovde domaćom kuhinjom “mame” goste da uđu u vajate, ušuškaju se u tkanice i uživaju u mirisu suvih šljiva. U “Hajdukovoj kući” može da se sedne za sofru i ruča, pa hrabri krenu u kanjon Trešnjice, a svi ostali do Kućice na Drini u Bajinoj Bašti, pišu Večernje Novosti.

Kućicu na steni su 1968. godine podigla trojica drugara prekoputa kafane “Dve lipe” (u kojoj može i da se prenoći), a gde služe najbolju pitu sa višnjama. Do kućice se u jesen može stići samo kajakom.

Bajina Bašta je miran gradić u kojem se pije, kažu domaćini, najbolja rakija - BB “Klekovača”. U ovoj destileriji sa bakarnim kazanima može da se degustira rakija, probaju jela spremljena sa ovim pićem i prenoći!

Na putu ka Perućcu se nalazi najkraća reka Evrope - Vrelo, koju nazivaju i Godina, jer je dugačka 365 metara. Izuzetno je bistra, temperatura je 10 stepeni, u njoj ima pastrmke, ima malu hidrocentralu i preko vodopada se uliva u Drinu. Kraj vodopada se nalazi i restoran “Vrelo”

Iz Perućca polazi brod “Grizli 2” koji vozi na izlet do Višegrada, povratna karta je 2.200 dinara, a dobija se fantastična plovidba kanjonom Drine i razgledanje Andrićgrada sa vodičem.

Kafa i šećer u kocki

Ljudi u ovom kraju su izuzetno ljubazni i druželjubivi, pa na put treba poneti sto grama kafe i šećer u kocki.

Naime, svi su raspoloženi da putnike namernike pozovu na kafu, kupinovo vino i kolače, a običaj je u ovom kraju da se u goste nosi kafa i šećer u kocki. Stranim turistima je ovakav nenadani predah najveći utisak koji ponesu iz Srbije.

VISOČKA BANJA Skriveni dragulj Srbije koji će vas oduševiti svojom lepotom

VISOČKA BANJA Skriveni dragulj Srbije koji će vas oduševiti svojom lepotom

Turizam

19:00

26 maj, 2024

Nalazi se ispod sela Visoka, u delu gornjeg toka Velikog Rzava. U Visočku Banju retko se svraća. Sklonjena je od svih puteva, čista, nedirnuta i malo poznata turistima. Na internetu i u turističkim vodičima, Visočka Banja predstavljena je s malo fotografija i tekstova, a mesto je koje bi svakako trebalo posetiti

Komentari(0)

Loading