KUĆICA NA DRINI SE JEDVA DRŽI POD NALETIMA NABUJALE REKE Svi se nadaju da će simbol Bajine Bašte ponovo preživeti

20:00

Turizam 1

Vodena bujica šiklja niz njene otvorene strane

KUĆICA NA DRINI SE JEDVA DRŽI POD NALETIMA NABUJALE REKE Svi se nadaju da će simbol Bajine Bašte ponovo preživeti
Rina

Ogromne padavine na teritoriji Bajine Baše ponovo su u opasnost dovele najveću turističku atrakciju ove opštine. Kućica na steni jedva odoleva naletima nabujale Drine. Ipak, meštani se nadaju da će kao i mnogo puta do sada opva neobična građevina izdržati.

"Za sada se još uvek dobro drži i to zahvaljujući mehanizmu koji je napravljen posebno za ove situacije. Podignute su starane kući i voda za sada kroz nju prolazi, nadamo se da će tako i ostati. Očekujemo da simbol Bajine Bašte ponovo opstane pred bujicom", rekao je z RINU Siniša Spasojević iz TO Tara - Drina.

Rina
 

Kućica na Drini sagrađena je davne 1969. godine i do sada ju je Drina plaviča čak šest puta. Ova sedma po redu najduže opstaje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Od prvobitnih kućica razlikuje se po tome što je na temeljima odignuta, stranice kuhinje su otvorene, kako nema zadnjeg zida tako nema ni prednjeg, stvari su podignute na tavan, a reka nesmetano teče kroz nju. Ako bi nivo Drine bio visok i ako bi nadošla, kućica bi ostala neoštećena a reka nesmetano proticala.

Rina
 

Kućica je izgrađena od jako čvrstog materijala, sva je u šafovima i tako da na mnogo načina uspeli smo da je obezbedimo. Izuzetno je zanimljiva za arhitekte jer se mnoge stvari primenjene na gradnji ove kućice, ne priminjuju u gradnji na kopnu - rekao je za RINU Milan Savić Miško.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici. Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici. Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu. BONUS VIDEO:

Komentari(1)

Loading
Sladjan

19.01.2023 23:22

Ma napraviće čovek drugu.....ionako uzimao od iznajmljivanja dnevno dobre pare!!!!zaradio od te jedne kucice10 drugih da napravi ....