Vodopad visok 20 metara oduzima dah: Zlatiborsko selo Gostilje svojom lepotom oduzima dah, ovu planinu nekada su za svoj odmor birali i kraljevi (FOTO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Da je Zlatibor planina izuzetne lepote, otkrili su i sami kraljevi.

gostilje
Foto: Rina

Početak razvoja turizma na ovoj planini vezuje se za daleku 1893. godinu, kada je u posetu stigao srpski kralj Aleksandar Obrenović. I od tada je ova planina nezaobilazna turistička destinacija, sa pravom nosi epitet vazdušne banje, a to osete svi koji ovde kroče.

- Na hiljadu metara nadmorske visine boravak na Zlatiboru je pravi odmor za dušu i veliko uživanje. Ovde je mnogo lepši i svežiji vazduh nego na moru. Ko dođe zaista se odmori”, rekao je za RINU Zlatiborac Dragan, rođen i odrastao na ovoj planini.

Čari Zlatibora vide se kada se otisnete u prostranstva ove planine na bilo koju stranu. Sirogojno i Gostilje su živopisna sela zadužena za očuvanje tradicionalnih vrednosti ovog kraja.

- Vodopad je visok 20 metara, ali pored toga ono što oduševi goste jeste niz virova i manjih vodopada pored kojih vodi divno uređena pešačka staza, tako da mogu provesti ceo dan uživajući u ovom prirodnom fenomenu”, kažu u TO Zlatibor.

Ukoliko se uputite ka ovoj kraljevskoj planini nezaobilazna tačka je i Stopića pećina, koja se nalazi na samo 20 kilometara od centra i jedna je od najposećenijih u Srbiji, sa najvećim bigrenim kadama u ovom delu Evrope. One su nastale taloženjem, jer voda tuda teče i sloj po sloj se taloži krečnjak. Početna dubina kada je oko 15 centimetara, a na vrhu su one duboke skoro dva metra. Do Stopića pećine, ali i ostalih divnih lokaliteta možete i biciklom. Mnogi turisti se odlučuju da upravo ovim prevoznim sredstavom obiđu planinu.

- Idu na Sirogojno, do zlatiborskih jezera koja su udaljena sedam kilometra. Brojni su gosti iz inostranstva koji se odlučuju na ovu vožnju, ali i naši ljudi rado voze biciklu po Zlatiboru”, kazao je meštanin koji tokom sezone iznajmljuje bicikle na Kraljevom trgu. .

Gde god da vas put navede, nebitno da li je to Kriva Reka, Jablanica, Tripkova ili bilo koja druga tačka na Zlatiboru dočekaće vas planinsko prostranstvo i prirodne lepote.

@lepotesrbijee STOPIĆA PEĆINA Prelepa pećina nedaleko od Zlatibora! Stopića pećina je najposećeniji speleološki objekat u Srbiji, koji iz godine u godinu obara rekorde u broju posetilaca! Da li ste posetili ovaj spomenik prirode? #lepotesrbije #turizam #turizamsrbija #fyp #fypシ #stopicapecina #zlatibor ♬ Ghost - Swink
gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading