DRAGULJ PRIRODE Vojvođanska ravnica krije pravi fenomen prepun biljnog i životinjskog sveta

Lepote Srbije

13:00

Turizam 0

Ono što ovo jezero čini posebnim jesu plutajuća ostrva, ali i šume, livade i pašnjaci bogati biljnim i životinjskim svetom.

DRAGULJ PRIRODE Vojvođanska ravnica krije pravi fenomen prepun biljnog i životinjskog sveta
Shutterstock

 

U južnom delu Banata, na rubu Deliblatske peščare smešten je Specijalni rezervat prirode „Kraljevac“. Ova oaza mira i tišine nalazi se u živopisnom selu Deliblato usred vojvođanske ravnice.

Ono što ovo jezero čini posebnim jesu plutajuća ostrva, ali i šume, livade i pašnjaci bogati biljnim i životinjskim svetom. Sve to ga čini retkim prirodnim fenomenom, a svima su posebno interesantna plutajuća ostrva, karakteristična za neke egzotičnije krajeve sveta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Plutajuća ostrva se pomeraju usled svakog jačeg vetra i po površini vode neprekidno menjaju okolni pejzaž. I zaista izgleda fascinantno. Najveće od plutajućih ostrva prostire se na 2,5 hektara.

Plutajuća ostrva inače predstavljaju ostatke nizijskih tresava, jednih od globalno najređih i najugroženijih tipova staništa, kao i jedno od poslednjih utočišta retke biljne zajednice barske paprati i močvarne ive na našim prostorima. Plutajuća i stalna ostrva sa vodenim oknima i podzemnim izvorima koji ne mrznu ni tokom najvećih zima predstavljaju značajno stanište za ribe, uključujući globalno ugroženu umbru. U čistoj i mirnoj vodi jezera Kraljevac često se mogu videti i vidre.

Rezervat je deo međunarodno značajnog područja za ptice i biodiverzitet (IBA) i predstavlja značajno gnezdilište brojnih retkih vrsta ptica močvarica, među kojima se ističu mrka i žuta čaplja, gak, čapljica, eja močvarica, kao i globalno ugrožena patka njorka. Belobrka i crna čigra, kao veliki i mali vranac redovno se hrane ribom na ovom području. Lesni odeseci koji okružuju jezero Kraljevac mesto su gnežđenja velikih kolonija pčelarica.

Obližnji pašnjaci sa ostacima kontinentalne stepe jedno su od poslednjih utočišta ugroženih vrsta stepskih glodara tekunice i slepog kučeta u Srbiji.

Ako posetite ovo posebno mesto, imaćete izvanredne mogućnosti za bavljenje sportskim ribolovom, pešačenjem, veslanjem, posmatranjem ptica i fotografisanjem prirode. Ujedno rezervat predstavlja jedinstven naučni poligon i učionicu na ovorenom za đake, studente i istraživače. Sjajno, zar ne?

Inače, prvi podaci o postojanju jezera Kraljevac datiraju još iz 1564. godine. Tada se se po prvi put piše o postojanju vode na mestu gde je danas jezero. Nekada je to bila močava ili kako meštani kažu rit. 1983. godine izgrađena je brana, podigao se nivo vode i nastalo je Deliblatsko jezero ili Kraljevac.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading