DRAGULJ PRIRODE Vojvođanska ravnica krije pravi fenomen prepun biljnog i životinjskog sveta

Lepote Srbije

13:00

Turizam 0

Ono što ovo jezero čini posebnim jesu plutajuća ostrva, ali i šume, livade i pašnjaci bogati biljnim i životinjskim svetom.

DRAGULJ PRIRODE Vojvođanska ravnica krije pravi fenomen prepun biljnog i životinjskog sveta
Shutterstock

 

U južnom delu Banata, na rubu Deliblatske peščare smešten je Specijalni rezervat prirode „Kraljevac“. Ova oaza mira i tišine nalazi se u živopisnom selu Deliblato usred vojvođanske ravnice.

Ono što ovo jezero čini posebnim jesu plutajuća ostrva, ali i šume, livade i pašnjaci bogati biljnim i životinjskim svetom. Sve to ga čini retkim prirodnim fenomenom, a svima su posebno interesantna plutajuća ostrva, karakteristična za neke egzotičnije krajeve sveta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Plutajuća ostrva se pomeraju usled svakog jačeg vetra i po površini vode neprekidno menjaju okolni pejzaž. I zaista izgleda fascinantno. Najveće od plutajućih ostrva prostire se na 2,5 hektara.

Plutajuća ostrva inače predstavljaju ostatke nizijskih tresava, jednih od globalno najređih i najugroženijih tipova staništa, kao i jedno od poslednjih utočišta retke biljne zajednice barske paprati i močvarne ive na našim prostorima. Plutajuća i stalna ostrva sa vodenim oknima i podzemnim izvorima koji ne mrznu ni tokom najvećih zima predstavljaju značajno stanište za ribe, uključujući globalno ugroženu umbru. U čistoj i mirnoj vodi jezera Kraljevac često se mogu videti i vidre.

Rezervat je deo međunarodno značajnog područja za ptice i biodiverzitet (IBA) i predstavlja značajno gnezdilište brojnih retkih vrsta ptica močvarica, među kojima se ističu mrka i žuta čaplja, gak, čapljica, eja močvarica, kao i globalno ugrožena patka njorka. Belobrka i crna čigra, kao veliki i mali vranac redovno se hrane ribom na ovom području. Lesni odeseci koji okružuju jezero Kraljevac mesto su gnežđenja velikih kolonija pčelarica.

Obližnji pašnjaci sa ostacima kontinentalne stepe jedno su od poslednjih utočišta ugroženih vrsta stepskih glodara tekunice i slepog kučeta u Srbiji.

Ako posetite ovo posebno mesto, imaćete izvanredne mogućnosti za bavljenje sportskim ribolovom, pešačenjem, veslanjem, posmatranjem ptica i fotografisanjem prirode. Ujedno rezervat predstavlja jedinstven naučni poligon i učionicu na ovorenom za đake, studente i istraživače. Sjajno, zar ne?

Inače, prvi podaci o postojanju jezera Kraljevac datiraju još iz 1564. godine. Tada se se po prvi put piše o postojanju vode na mestu gde je danas jezero. Nekada je to bila močava ili kako meštani kažu rit. 1983. godine izgrađena je brana, podigao se nivo vode i nastalo je Deliblatsko jezero ili Kraljevac.

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading