Šta učiniti ako vas zatekne nevreme prilikom planinarenja? Ovi trikovi će vam značiti

Lepote Srbije

21:00

Turizam 0

Izuzetno sparno vreme, pojava olujnih oblaka (kumulonimbusa), iznenadna kiša sa krupnim kapima, kao i promena smera vetra i nagli hladan vazduh neki su od znakova koji predstavljaju opasnost od nevremena...

Šta učiniti ako vas zatekne nevreme prilikom planinarenja? Ovi trikovi će vam značiti
Shutterstock

Plavo nebo sa malo oblaka na planinama lako se može zameniti tamnim oblacima nošenim jakim vetrom. A kada se tako nešto dogodi, vreme je da potražite zaklon da biste izbegli grmljavinu. Sekunde koje prolaze između munje i groma otkrivaju koliko je udaljen centar oluje. Deljenjem broja sekundi sa tri dobija se razdaljina u kilometrima.

Na primer, ako brojite do deset, grmljavina je udaljena oko 3 kilometra, a već na 5 kilometara treba biti oprezan. Ako je to slučaj, planinari treba odmah da potraže zaštitu, idealno u skloništu koje ima zaštitu od groma. Ni u kom slučaju ne treba da se sklonite ispod izolovanog drveća, stena, uskih grebena i drugih mesta izloženih munjama. HGS savetuje da se u slučaju munje sakrijete na sredini brda (ni na vrhu ni na dnu).

Posebnu opasnost predstavljaju vlažne stene, uski pećinski otvori, sajle, sajle, mokri užad, visoko drveće i objekti, kao i korita i vrtače u kojima se voda može akumulirati ili već postoji. Izuzetno sparno vreme, pojava olujnih oblaka (kumulonimbusa) sa tamnom osnovom, iznenadna kiša sa velikim kapima, kao i promena smera vetra i nagli hladan vazduh su neki od pokazatelji dolaska oluje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Visoko jonizovani vazduh koji se može prepoznati po pucketanju i varnicama na metalnim predmetima znaci su koji ukazuju na dodatni oprez i izbegavanje. U slučaju približavanja oluje, takođe se oslobodite metalnih predmeta koji mogu privući udar groma. Nakon što nađete zaklon, najbolje je da sednete na ranac sa nogama na njemu.

Uvek je korisno imati u rancu astrofoliju i rezervnu odeću, jer je jedna od čestih opasnosti hipotermija i smrzavanje u planinama tokom nevremena. Iz tog razloga se savetuje da se tokom oluje obučete u nekoliko slojeva odeće kako biste bolje zadržali telesnu toplotu. Iako se kaže da ne postoji loše vreme, samo loša oprema, uvek proverite vremensku prognozu pre odlaska u planine.

(b92)

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading